Hlavní obsah

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východ

Moskva/Londýn
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje okamžité jednání, které zajistí jasný právní závazek, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, konkrétně o Ukrajinu. V pondělí to sdělil v telefonátu britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, v úterý pak naléhal i na francouzského a finského prezidenta. Napětí v oblasti eskaluje, podle ukrajinských představitelů plánuje Kreml na konec ledna vojenskou ofenzívu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Johnson a Putin spolu hovořili poprvé od října. Johnson vyjádřil ruskému prezidentovi „hluboké znepokojení” nad hromaděním ruských sil na hranicích s Ukrajinou a varoval ho, že „jakákoli destabilizující akce by byla strategickou chybou, která by měla závažné důsledky”.

Následoval tak pohrůžku amerického prezidenta Joea Bidena, který mluvil s Putinem minulý týden a ujistil ho, že Spojené státy a spojenci zareagují na případnou invazi na Ukrajinu tvrdými ekonomickými sankcemi a dalšími opatřeními.

Biden: Za invazi na Ukrajinu Rusko strašlivě zaplatí

Amerika

Podle oficiálního shrnutí Kremlu ruský prezident vyjádřil názor, že ukrajinské úřady záměrně vyhrocují situaci v nárazové zóně a porušují minskou dohodu, která měla za cíl vyřešit rusko-ukrajinskou otázku. Rusky mluvící obyvatelé navíc zažívají na Ukrajině diskriminaci, tvrdí Putin.

Britskému premiérovi sdělil jasný požadavek: jasné mezinárodně-právní dohody, které by vyloučily jakékoli budoucí rozšíření NATO na východ, a odstranění zbraní, které ohrožují Rusko v sousedních státech, především na Ukrajině.

Vývoj na východě Ukrajiny zavání Putinovi genocidou

Evropa

Podklady pro tyto právní dokumenty už prý ruská strana připravuje, Johnson vyzval k diplomatickému řešení.

V úterý naléhal na další dva lídry

Ruský prezident v úterý zopakoval požadavek na okamžitá jednání s NATO  finskému prezidentovi Saulimu Niinistömovi, jehož země bývá tradičním zprostředkovatelem mezi Ruskem a Západem.

„Vladimir Putin zdůraznil potřebu okamžitého zahájení jednání s USA a NATO s cílem definovat právní záruky bezpečnosti naší země," uvedl Kreml po Putinově rozhovoru s finským protějškem.

USA se nechystají kvůli Ukrajině vyslat do oblasti svoje vojáky, řekl Biden

Amerika

Stejné poselství zdůraznil Kreml i po telefonátu Putina s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Ruský prezident zdůraznil důležitost okamžitého zahájení mezinárodních jednání o poskytnutí právně závazných záruk, které zabránily jakémukoliv rozšiřování NATO na východ a rozmístění (aliančních) zbraní ohrožujících Rusko v sousedních státech, zejména na Ukrajině,” napsal Kreml v komuniké.

Bez Merkelové si Putin troufá

Deník Guardian ve svém článku uvádí, že je Západ Putinovým chováním zmaten a jeho motivaci nerozumí. Světoví lídři se údajně obávají, že si Rusko vyhrocenou rétorikou a stále širšími požadavky připravuje podmínky pro vážnou hrozbu válkou.

Ruská invaze je na spadnutí, varuje ukrajinský ministr obrany

Evropa

„Objevily se také názory, že Putinovo rozhodnutí otestovat odhodlání a jednotu Západu mohlo být vyvoláno odchodem Angely Merkelové z funkce německé kancléřky,” podotýká Guardian.

Anketa

Měla by podle vás být Ukrajina v NATO?
Ano
38 %
Ne
62 %
Celkem hlasovalo 21817 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám