Hlavní obsah

Prvomájové demonstrace ovládly Francii či Řecko, v Turecku se při nich zatýkalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Atény/Istanbul/Řím

Tisíce lidí se v neděli po celém světě účastnily tradičních prvomájových demonstrací, mnohdy s podporou odborových organizací. Lidé nejčastěji vyjadřovali nespokojenost s klesající kupní silou a rostoucí inflací nebo kritizovali nedostatečnou podporu státu v sociální oblasti.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Střet demonstrantů v Paříži s policií

Článek

V mnoha francouzských městech se manifestovalo už dopoledne, největší průvod odstartoval ve 14:30 v Paříži.

Několik pochodů se konalo v Řecku, v Turecku policie zatkla desítky demonstrantů. V Itálii je protest spojený s koncertem pod širým nebem, informují světové tiskové agentury.

Ve Francii se demonstrace konaly týden po prezidentských volbách, v nichž obhájil mandát centristický prezident Emmanuel Macron.

KOMENTÁŘ: Vítěz i poražená mají po francouzských volbách o čem přemýšlet – Jan Eichler

Komentáře

Část veřejnosti svátek práce využila k projevům nespokojenosti s výsledkem voleb a ke zvýšení tlaku na prezidenta.

Po volbách často zaznívalo, že třetí kolo voleb se odehraje v ulicích a dnešek má ukázat, nakolik je to pravda.

Neklid bude ve Francii pravděpodobně stoupat až do červnových parlamentních voleb, ve kterých voliči rozhodnou, zda bude mít Macron podporu většiny poslanců a vlády či nikoli.

V Lyonu čítal průvod asi 4000 až 6000 hlav, o něco menší byl v Toulouse a v Marseille. Zhruba 2000 lidí se sešlo ve Štrasburku nebo v Bordeaux.

Útočník chtěl údajně zabít Macrona. Místo toho pobodal kněze a jeptišku

Zahraniční

V Paříží se odpoledne očekávalo na 20 tisíc demonstrantů a kvůli zajištění pořádku bylo povoláno do služby 1500 policistů.

Krátce po startu se v metropoli od průvodu oddělila skupinka mladých lidí v černém oblečení a kuklách, která policisty napadala. Výtržníci se pokusili vystavět barikádu, rozbili několik výloh a zničili jedno auto.

Po policistech házeli mimo jiné ovoce, strážci zákona odpověděli slzným plynem. Policie musela zasahovat také v Nantes, kde stoupenci radikální levice začali ničit veřejný i soukromý majetek.

Poklidné jsou demonstrace v Německu

Zatím převážně klidné jsou protesty v Německu, kde ale policie varuje před možnými výtržnostmi, které by mohly přinést večerní demonstrace v Berlíně, kde se tak na svátek práce stává pravidelně.

Výjimkou při dosavadních dnešních protestech byl neúspěšný pokus zasáhnout berlínskou primátorku Franziska Giffeyovou vajíčky.

Vytočená SPD: Schröder je ostudou Německa, vyhoďte ho

Evropa

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dnes musel ve spěchu opustit pódium, kde se chystal pronést prvomájový projev. Rozlícený dav horníků žádal zvýšení mezd a skandoval „Cyril musí odejít”.

Zasáhla proti nim policie. Těžba v JAR v posledních letech upadá, ale stále představuje osm procent HDP a zaměstnává 450.000 lidí, píše AFP.

V Aténách se sešlo 9000 demonstrantů

V Aténách se sešli v ulicích demonstranti a stávkující dělníci, podle policie jich bylo 9000. Požadovali účinnější ochranu domácností před inflací, která v Řecku v dubnu podle Eurostatu dosáhla 9,4 procenta.

Dalším požadavkem je růst minimální mzdy, ačkoli právě ode dneška v Řecku minimální mzda vzrostla o 50 eur (1230 Kč) na 713 eur (17.500 Kč).

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část svého dluhu

Ekonomika

Odbory ale výslednou částku považují za nedostatečnou a chtějí růst na 825 eur (20.300 Kč) měsíčně.

Demonstrace se konaly i v dalších řeckých městech a doprovodné stávky způsobily narušení letecké, námořní i veřejné dopravy, uvedla AFP.

V Turecku zatkli 164 lidí

Turecká policie zatkla v Istanbulu 164 demonstrantů, kteří se navzdory varování zúčastnili nepovoleného protestu, zdůvodnil zásah úřad istanbulského guvernéra.

Podle médií došlo k ojedinělým střetům s policií, když se demonstranti pokusili projít na symbolické náměstí Taksim v centru milionové metropole.

Úřady předtím jako každý rok uzavřely přístup na náměstí, jež se v roce 2013 stalo epicentrem celonárodních demonstrací proti autoritářské politice tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Vláda tehdy protesty brutálně potlačila, připomíná DPA.

Unie nás k Rusku dotlačila, tvrdí turecký zmocněnec pro vztahy s EU

Evropa

Prvomájové demonstrace se konaly také v Ankaře nebo Izmiru. Turci žádají zejména opatření, která by jim kompenzovala inflaci. Ta se podle oficiálních údajů pohybuje okolo 60 procent.

„Naším letošním hlavním tématem musely být životní náklady,” řekl šéf Konfederace tureckých odborových svazů Ergun Atalay.

„Inflace se vyhlašuje na začátku každého měsíce. Míra inflace by se měla každý měsíc připočítávat ke mzdám,” řekl agentuře Reuters.

V Itálii se demonstrovalo za práci pro mír

V Itálii po poledni začalo několik demonstrací s projevy odborových předáků, zazněly projevy s požadavky na slušné zacházení a partnerskou diskusi vlády s pracujícími.

Heslem letošních setkání je „pracovat pro mír”, účastníci odsuzují ruskou invazi na Ukrajinu, válka je podle nich absurdní. Všechny demonstranty pak spojil koncert pod širým nebem.

Na náměstí San Giovanni v Římě vystoupí 50 umělců, prostranství může pojmout až 300 tisíc lidí, vše živě přenáší několik rádií.

Koncert je v Itálii prvního máje tradiční, v posledních dvou letech se ovšem nekonal kvůli pandemii covidu, píše agentura ANSA.

Reklama

Výběr článků

Načítám