Hlavní obsah

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část svého dluhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) poslední část svého dluhu ve výši dvou miliard dolarů (zhruba 44 miliard korun). Oznámil to v pondělí ministr financí Christos Staikuras. Řecko si od MMF a Evropské unie půjčilo v letech 2010 až 2018 zhruba 260 miliard eur (dnes kolem 6,4 bilionu korun) kvůli vážným problémům se svými veřejnými financemi, uvedla agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tím se zavírá kapitola otevřená v květnu 2010, kdy Řecko požádalo fond o finanční pomoc,“ uvedl ministr financí Staikuras.

Předčasné splacení poslední tranše, kterou mohly Atény uhradit do roku 2024, podle ministra vyšle pozitivní signál finančním trhům a ušetří řecké státní pokladně desítky milionů eur.

Bezprecedentní suma. Státy eurozóny nalily za osm let do Řecka 6,6 biliónu korun

Ekonomika

Řecko chce splatit i další půjčky, které má vůči unijním věřitelům a dosáhnout dalších úspor na výdajích na obsluhu dluhu.

Řecko v letech 2010 až 2018 od MMF a Evropské unie čerpalo zhruba 260 miliard eur půjček, protože se Atény nacházely na hraně státního bankrotu. Řecké vlády ale musely zavést tvrdé rozpočtové škrty, zvýšit daně a realizovat privatizace, což vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti a chudoby.

Od roku 2018 si země půjčuje na finančních trzích. S dluhem ve výši 189,6 procenta hrubého domácího produktu zůstává Řecko nejzadluženějším státem Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám