Hlavní obsah

První zajatec na Guantanámu podroben slyšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTANÁMO

Na americké základně Guantánamo na Kubě začaly v úterý procesy s prvními čtyřmi zahraničními zajatci, kteří byli v letech 2001 a 2002 zadrženi v Afghánistánu. Jako první cizinci čelí zákonům, které nebyly použity od konce druhé světové války - jsou obviněni z válečných zločinů a války proti USA.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Festival v ulicích bude 8.- 9. července 2016. Z Festivalu v ulicích 2015

Článek

Prvním zadrženým, kterého na kubánském Guantanámu čekalo slyšení, byl 34letý Jemenec Salim Ahmed Hamdan. Byl viněn, že sloužil jako bin Ládinův tělesný strážce a řidič. Přiznal, že dělal bin Ládinovi šoféra, ale popřel, že by byl členem al-Kajdá a podílel se na teroristických akcích.

Dalším bude ve středu devětadvacetiletý Australan David Hicks, který byl krátce před dopadením v Afghánistánu obviněn z pokusu o vraždu.

Další dva muže, Jemence a Súdánce, čeká slyšení příští týden.

Procesy se konají za mimořádných bezpečnostních opatření a jen osm novinářů smí vstoupit do soudní síně.

Kritika ze strany ochránců lidských práv

Tribunál tvoří pět amerických důstojníků, také žalobce a obhájce jsou americkými vojáky, což vede ke kritice z stran organizací bojujících za lidská práva. 

"Spojené státy by nebyly šťastné, kdyby američtí občané, třeba příslušníci ozbrojených sil, byly zadrženi v Íránu či Sýrii a postaveni před vojenský soud," uvedl Saman Zia-Zarifi z organizace Human Rights Watch.

Pentagon však kritiku odmítá s tím, že jde o zbytečné předsudky.

Reklama

Výběr článků

Načítám