Hlavní obsah

Princ Harry guvernérem Kanady? Přála by si to více než polovina obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 60 procent Kanaďanů by chtělo prince Harryho za generálního guvernéra země. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Dart and Maru/Blue Voice Canada. Královský pár má prý velkou podporu i v provincii Quebec, která je tradičně zaměřená spíše antimonarchisticky, píše server National Post, který výsledky průzkumu zveřejnil.

Foto: Phil Noble, Reuters

Prince Harry a Meghan oznámili, že by svůj život rádi rozdělili mezi Velkou Británii a Severní Ameriku.

Článek

„Kolem prince Harryho a Meghan Markleové panuje v mnoha ohledech entusiasmus, jsou to celebrity,“ okomentoval průzkum John Wright z firmy Dart and Maru. Připomněl rok 2017, kdy princ Harry zahajoval v Torontu sportovní událost Invictus Games, ale také fakt, že Markleová žila nějaký čas v Kanadě, kde coby herečka natáčela seriál Kravaťáci.

Královský pár má podporu také v provincii Quebec, která se obvykle vymezuje proti koruně. Podle Wrighta by však 47 procent obyvatel provincie uvítalo, kdyby se královnin vnuk stal generálním guvernérem, tedy faktickou hlavou státu. Stejně tak mladší Kanaďané ve věkovém rozmezí od 18 do 34 let myšlenku vítají, přestože jsou k monarchii většinou spíše apatičtí. „Mladí se o tento pár zajímají mnohem víc než o zbylé členy královské rodiny,“ vysvětlil Wright.

Pravidla to nezakazují

Podle serveru National Post není vyloučeno, že by se princ Harry mohl generálním guvernérem stát, protože to nezakazují žádná pravidla. Guvernéra jmenuje královna na doporučení premiéra.

Je to facka královské rodině, nebere si servítky Meghanina sestra

Evropa

Otázkou je, zda by k tomu vzhledem k rozjitřeným vztahům v královské rodině skutečně mohlo dojít. Princ Harry se svou ženou Meghan oznámili, že odejdou z veřejného života, a podle zdrojů z Buckinghamského paláce to předtím neprodiskutovali s královnou ani ostatními členy. Harryho bratr princ William se prý zprávu dozvěděl z televize.

„Chápeme jejich touhu zaujmout odlišný přístup, ale jde o komplikované záležitosti, jejichž řešení nějakou dobu potrvá,“ stojí v prohlášení paláce.

Podle mnohých je finanční nezávislost, pro které princ Harry a Meghan touží, jen naoko. Nevzdají se totiž svých titulů, a proto budou nadále dostávat nemalé množství peněz na bezpečnost, cestování i bydlení.

Finanční nezávislost jen naoko. Většinu výdajů Harryho a Meghan bude dál platit veřejná pokladna

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám