Hlavní obsah

Finanční nezávislost jen naoko. Většinu výdajů Harryho a Meghan bude dál platit veřejná pokladna

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Chceme se stát finančně nezávislými, uvedl britský princ Harry a jeho manželka Meghan, kteří se hodlají vzdát svých rolí v britské královské rodině. Podle kritiků se však jedná o mylnou představu. Dokud totiž drží své královské tituly, budou z veřejných peněz nadále dostávat nemalé peníze na bezpečnost, cestování i bydlení, uvedl Daily Mail.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Britský princ Harry s manželkou Meghan na návštěvě Jihoafrické republiky

Článek

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu by po svém rozhodnutí neměli dostat peníze z tzv. suverénního grantu, kterým daňoví poplatníci financují královskou rodinu a ve kterém je ročně 82 milionů liber (téměř 2,5 miliardy korun).

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Královna Alžběta II. na snímku s princem Harrym a jeho ženou Meghan

Peníze z tohoto grantu ale pokrývají pouze pět procent výdajů prince Harryho a Meghan. Na pokrytí těch zbylých stačí manželům roční příjem 2,3 milionu liber (68,4 milionu korun), který dostávají od prince Charlese. Otázce, zda se vzdají i těchto financí, se Harry s Meghan vyhnuli.

Příspěvky na bezpečnost i cestování

Daňoví poplatníci budou podle Daily Mailu nadále přispívat Harrymu a Meghan významnou částkou. Dvojice bude využívat policejní ochranu. Výdaje na ni se ročně mohou vyšplhat až na 30 milionů korun. Platí to i v případě, že by svůj čas dělili mezi Velkou Británii a Kanadu. Právě v těchto dvou zemích chtějí bydlet.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský princ Harry a jeho žena Meghan

Podle kritiků navíc nezůstanou zcela odstřiženi ani od suverénního grantu. Mají se z něj hradit náklady na cestování členů královské rodiny, tedy i Harryho a Meghan. Ty se loni u vévody a vévodkyně ze Sussexu vyšplhaly v přepočtu na čtyři miliony korun.

Hanba, nevděk rozmazlenců, hodnotí veřejnost rozhodnutí Harryho a Meghan

Evropa

„Dostali svatbu, kterou chtěli, dům, který si přáli, kancelář, na kterou si ukázali, a k ní personál, který se o ně stará a který si vybrali. Mají podporu své rodiny. Co víc chtěli,“ rozčiloval se jeden ze zdrojů v Buckinghamském paláci. „Tvrdí, že budou udržovat dům Frogmore Cottage, který se pro ně upravoval a 2,4 milionu liber na něj šlo z veřejných peněz,“ dodal.

Panovnice Alžběta II. a dva její následníci syn Charles a vnuk William chtějí podle zdroje citovaného zahraničními agenturami najít řešení krize kolem Harryho a Meghan „v řádu dnů než týdnů“. Pověřili své týmy, aby hledaly způsob, jak vyjít touze manželského páru po větším soukromí vstříc.

Harry a Meghan budou pracovat, vzdají se rolí v královské rodině

Evropa

Harry je nyní šestý v pořadí v nástupnictví na královský trůn. Studoval na královské vojenské akademii, účastnil se mise v Afghánistánu. Jeho žena Meghan byla herečkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám