Hlavní obsah

Přes internet lze odhalit agenty CIA

Novinky, Chicago Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Totožnost agentů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) je snadné odhalit přes internet. Uvedl to List Chicago Tribune, jemuž se podařilo zjistit totožnost 2653 zaměstnanců včetně desítek tajných agentů. Jejich jména na žádost CIA nezveřejnil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ne všichni však byli utajeni. Je mezi nimi například 160 analytiků nebo vyšší představitelé včetně bývalého ředitele George Tennetta. Nejméně dva tucty však jsou agenti s utajenou identitou, většina žije ve Virgínii nedalego hlavního sídla CIA, další pak v Utahu, Washingtonu, Floridě v Ohiu nebo v Pennsylvánii. Někteří jsou střeženi, další žijí v soukromých rezidencích a navenek není nijak patrný jejich vztah k CIA

Mezi odhalenými agenty například je dvaapadesátiletá vdaná žena, která vyrůstala na předměstí Kansasu a nyní žije ve Virgínii v novém domě se třemi pokoji.  List uvádí, že lidé, kteří se vyznají na internetu, dokáží snadno totožnost zaměstnanců i agentů odhalit. Přes internet se lze totiž dostat k řadě osobních údajů.  Noviny informace získaly pomocí správců dat, kteří účtují poplatky za přístup k veřejným záznamům.

Chicago Tribune identifikoval pracovníky CIA přes telefonní seznamy, informace o koupích a prodejích nemovitostí, volební seznamy, daňové doklady a dalších finanční a právní dokumenty.

Utajení je těžší

CIA v nedávně době uvedla, že utajení totožnosti je v době internetu mnohem těžší a tradiční metody nestačí. Utajení některých agentů v zahraničí prý má díry.

"Utajení je komplexní záležitost, která musí být v době internetu ještě komplexnější. Co fungovalo v minulosti, už nefunguje," sdělila listu mluvčí CIA Jennifer Dycková. "Ředitel CIA Porter Goss už modernizuje způsob utajení, aby chránil naše agenty, kteří dělají nebezpečnou práci." Odmítla však říci, jaké kroky CIA podnikla, "aby se to nedozvěděli špatní hoši".

Za dob Gossova předchůdce George Tennetta nebyl systém utajení prioritou. Jeden vyšší vládní úředník dokonce pravil: "Do roku 2004 nevstoupila CIA do éry internetu." Dodal, že neví, zda jejich "totožnost může odhalit al-Kajdá, ale Číňané to dokáží".

Agenti jednají hloupě

Je to však podle něj i chyba samotných agentů, protože krédem CIA je, že za své krytí je zodpovědný především agent sám. "Jestliže nejsou schopni se sami krýt, je těžké, aby to dělal někdo za ně. Jestliže někdo vyplní své údaje, je prostě hloupý." uvedl vyšší úředník. Zmínil, že jsou snadno odhalitelní, když se vydávají za zaměstnance neexistujících společností a mají PO box, což byla taktika používaná dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám