Hlavní obsah

Požár palivových nádrží v Tripolisu se vymkl kontrole, hrozí katastrofa

Tripolis

Obrovský požár ve skladu paliv nedaleko mezinárodního letiště v libyjské metropoli se vymkl kontrole. V důsledku raketového útoku zde v pondělí v největším skladu paliv v Tripolisu hoří již dvě obří palivové nádrže. Celkem je ve skladu uloženo více než 90 miliónů litrů paliva. V případě výbuchu tu hrozí humanitární a ekologická katastrofa, uvedly zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Libye již požádala o mezinárodní pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v TripolisuVideo: Reuters

 
Článek

"Ocitl se (požár) mimo kontrolu. Byla zasažena i druhá nádrž," citovala agentura Reuters mluvčího libyjské státní ropné společnosti NOC, které sklad patří.

Hasiči bojovali s ohněm po několik hodin, ale bez výsledku. Nakonec vyčerpali zásoby vody a museli místo opustit, uvedla agentura AFP s odvoláním na oficiální sdělení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomoc podmíněná příměřím

Země jako Itálie a Řecko jsou prý již připraveny poslat na boj proti nebezpečným plamenům leteckou pomoc, ale pouze za podmínky, že v místě ustanou boje mezi soupeřícími milicemi. "Snažíme se spojit s oběma stranami a přesvědčit je, aby boj zastavili," citovala AFP mluvčího NOC.

Libyjská televize podle Reuters vyzvala k evakuaci obyvatele města bydlící v okruhu pěti kilometrů od letiště. [celá zpráva] Mnoho lidí již výzvu uposlechlo.

První nádrž se vznítila po zásahu raketové střely v noci na pondělí. Tento kontejner obsahoval více než šest miliónů litrů paliva. Odpoledne se požár rozšířil ještě na druhou nádrž obsahující deset miliónů litrů ropných derivátů.

V zemi hrozí občanská válka

Libye se tento měsíc ocitla na pokraji občanské války, na řadě míst zuří tvrdé boje, které jsou podle expertů jedny z nejtěžších od revolučního roku 2011. Vláda však není schopna nastolit pořádek.

Současné násilí, které je důsledkem střetů milicí s vládou, vedlo o víkendu k tomu, že USA stáhly ze země svůj zbylý diplomatický personál a řada dalších zemí doporučila svým občanům z Libye odjet, případně zrušit své cesty do Libye. Asi 150 zástupců diplomacie z různých zemí již libyjskou metropoli opustili a přesunuli své úřady do sousedního Tuniska. [celá zpráva]

Česká republika zatím svůj diplomatický sbor nestahuje a situaci v zemi pozorně sleduje, sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Dodala, že nadále platí pro české občany varování před cestami do celé Libye včetně Tripolisu zveřejněné na webu ministerstva již dříve v červenci.

V Tripolisu se hlavní boje mezi milicemi soustřeďují již dva týdny na ovládnutí letiště, od 13. července je letiště také uzavřené. Minulý týden tu jen v těchto lokálních bojích zemřelo nejméně 97 lidí, napsal server BBC.

Každodenním bojům mezi znepřátelenými skupinami ozbrojenců je vystaveno dále i východolibyjské město Benghází. To z velké části ovládají milice, které se podílely na svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011. Od května proti nimi vede vlastní boj bývalý armádní generál Chalífa Haftar, který milice označuje za teroristy. Vláda ho obvinila z pokusu o převrat, ale mnozí vojáci s ním souhlasí a přeběhli k němu.

Reklama

Související články

V Libyi zastřelili liberální poslankyni

Neznámí ozbrojenci zastřelili ve východolibyjském městě Darná poslankyni Faríhu Barkávíovou. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na místní...

Boje v Libyi mají dalších šedesát obětí

Nejméně 36 osob zahynulo při bojích v Benghází na východě Libye, kde se střetli islámští radikálové s provládními silami. Dalších 23 osob si vyžádaly střety...

Výběr článků

Načítám