Hlavní obsah

Američané kvůli bojům evakuovali ambasádu v Tripolisu

– Tripolis/Washington

Spojené státy v sobotu kvůli pokračujícím bojům v Libyi evakuovaly svoje velvyslanectví v Tripolisu. Ministr zahraničí John Kerry v Paříži prohlásil, že USA „pozastavily” diplomatickou misi v Libyi. Zdůraznil, že zůstat by představovalo „skutečné riziko“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace amerického velvyslanectví v Tripolisu Video: Reuters

 
Článek

Boje, které propukly v okolí letiště v půlce července, se přesunuly do hlavního města. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfové probíhají i poblíž velvyslanectví, takže pobyt v něm není bezpečný. Podle Harfové ukazuje evakuace, že Obamova vláda nepodceňuje nebezpečí pro diplomaty. USA jsou velmi opatrné, protože v Benghází při útoku na konzulát v roce 2012 zahynul americký velvyslanec spolu se třemi dalšími Američany. Obama čelil kritice, že podcenil riziko.

USA už dříve z Tripolisu nechaly odvést část personálu svého zastupitelství, zbylí odcestovali v sobotu do Tunisu konvertoplány MV-22 Osprey střeženými stíhačkami F-16. Evakuace zabrala pět hodin.

Harfová zdůraznila, že odchod diplomatů je dočasný: ”Podporujeme libyjský národ v této těžké době a připravujeme návrat diplomatů do Tripolisu, jakmile bude bezpečnost obnovena.“

Ministerstvo zahraničí také vydalo varování před cestami do Libye pro občany USA. V bojích o letiště u Tripolisu od 13. července zahynulo na 50 lidí.

Chaos v Libyi

Libyí zmítají v posledních měsících stupňující boje mezi znepřátelenými kmeny a frakcemi. Libyjská vláda v pátek znovu bezvýsledně vyzvala k ukončení bojů mezi milicemi, které se snaží ovládnout klíčové objekty v zemi. Ve čtvrtek jedna z nich zabránila premiérovi Abdalláhovi Sánímu nastoupit do letadla na vojenském letišti u Tripolisu. Mezinárodní letiště je zavřené do 13. července, kdy začaly boje.

V Libyi mezi sebou bojuje několik desítek soukromých a polostátních milic. Část se jich nechce předat moc armádě a přijít o moc, kterou získaly po pádu Muamarra Kaddáfího. Další zase bojují proti islámským radikálům, kteří chtějí zavádět právo šaría.

Reklama

Související články

Terčem atentátů v Libyi byli vůdci země

Čtyři lidé, včetně sebevražedného útočníka, zahynuli ve středu na východě Libye při útoku na bývalého libyjského generála Chalífu Haftara, který vede mocnou...

Libye končí v totální krizi bez východiska

V naprosté krizi se ocitla Libye, která má dvě vlády a bojují v ní znepřátelené milice ovládající jednotlivé oblasti. Část země na východě kontrolují radikální...

Výběr článků

Načítám