Hlavní obsah

Použili nás jako kanónenfutr. Nevěděli jsme, kam jdeme, říkají ruští zajatci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vláda zveřejnila některé výpovědi zajatých ruských vojáků. Jde o mladé muže, kteří říkají, že netušili, že jdou do války a že je jejich velitelé obětovali. Nelze ovšem nějak ověřit, jestli jejich výpovědi nebyly vynuceny a nejsou součástí ukrajinské informační války.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják hlídkuje u Irpinu. Těla zabitých ruských vojáků nikdo neodvezl.

Článek

Nahrávky zveřejněné ukrajinskými úřady jsou součástí programu, ve kterém se Ukrajina snaží informovat rodiče v Rusku o tom, co se stalo s jejich dětmi–vojáky. Ruská armáda totiž tyto zprávy standardně během války neposkytuje a v minulosti za to byla kritizována rodinami zabitých vojáků.

Akce má sloužit k informování a uklidnění rodin v Rusku, stejně tak dobře může posloužit k vyvíjení tlaku na běžné Rusy, aby s válkou nesouhlasili.

Všichni vojáci, kteří na zveřejněných nahrávkách popisovali okolnosti invaze, tak učinili během telefonátů s rodinami.

Jeden z vojáků uvedl, že velitel jeho jednotce nesdělil, kam jedou. „Netušil jsem, že jedeme na Ukrajinu. Podvedli mě,“ uvedl voják. „Byli jsem podvedeni a použiti jako živé štíty,“ dodal. „Byli jsme jako kanónenfutr, všechny nás okamžitě trefili,“ uvedl další z vojáků.

Další ze zajatců ve videu pláče při rozhovoru se svou matkou. „Všichni byli zabiti, všichni. Dokonce ani neodvezli těla. Kdyby aspoň něco řekli, ale nikdo určitě nedostal ani vyrozumění o jejich smrti,“ uvedl plačící mladík.

„Oni ani neodváželi padlé z 200. brigády. Sakra, oni sami dobíjeli raněné,“ pláče dál a nabádá matku, aby o tom příliš nemluvila nebo by se mohla dostat do hledáčku FSB (Federální služby bezpečnosti).

Moskva začala vyčíslovat své ztráty na Ukrajině

Zahraniční

Ukrajinská vláda v úterý prohlásila, že ráda vydá zajatce do Ruska. Jejich matky si pro ně však musí přijet do Kyjeva.

„Budete z hranic převezeny do Kyjeva, kde se shledáte se svými syny. Na rozdíl od Putinových fašistům, my Ukrajinci nepodporujeme válku proti matkám a jejich zajatým dětem,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám