Hlavní obsah

Poslední tábor Islámského státu padl, hlásí arabsko-kurdská koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrské demokratické síly (SDF) tvrdí, že mají plně pod kontrolou tábor samozvaného Islámského státu (IS) v jeho poslední enklávě v syrském Baghúzu. Operace ale stále není u konce, řekl mluvčí SDF.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil (SDF)

Článek

Zmíněný tábor tvořil největší část území ovládaného IS na břehu Eufratu poblíž hranice Sýrie s Irákem. Podle SDF tam v úterý pokračovaly ozbrojené střety a džihádisté drželi několik rodin jako lidské štíty.

„Boje ještě neskončily. U řeky je stále několik kapes. Někteří teroristé vzali své děti jako lidské štíty. Odehrávají se občasné střety,“ sdělil mluvčí SDF Mustafa Bali.

Arabsko-kurdská koalice v úterý podle něj také zadržela stovky zraněných radikálů z IS a převezla je do provincie Hasaká na severovýchodě Sýrie. SDF předtím sdělily, že při obléhání Baghúzu zajaly 157 „zkušených teroristů“, většinou občanů cizích států.

Z enklávy prchly desítky tisíc lidí

Podle arabsko-kurdské koalice od začátku operace z obležené enklávy uprchlo přes 60 tisíc lidí. Zhruba 29 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří rodiny bojovníků IS, se vzdalo silám v čele s kurdskými milicemi YPG podporovanými USA, dalších 34 tisíc civilistů bylo evakuováno. Radikálů z IS se zatím vzdalo kolem pěti tisíc.

Podle koalice ještě stále nelze přesně říci, kdy operace u Baghúzu skončí. „Doufám, že to nezabere víc než týden, ale to je jen můj osobní odhad,“ řekl Kino Gabriel z SDF.

Podle USA má IS v regionu stále až 20 tisíc přívrženců, ale počet aktivních bojovníků se zredukoval na několik set.

Washington přesto ještě stále nestanovil termín stažení amerických vojáků ze Sýrie, které loni slíbil prezident Donald Trump. V roli instruktorů a poradců jich tam je kolem dvou tisícovek. USA před časem oznámily, že zhruba čtyři stovky vojáků ponechají na dvou místech v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám