Hlavní obsah

Polsko nepřijme uprchlíky, bojí se atentátů

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Po teroristických útocích v Bruselu nevidí Polsko v této chvíli možnost přijetí migrantů na svém území, uvedla ve středu v rozhovoru pro televizi Superstacja polská premiérka Beata Szydlová. Mluvčí vlády Rafal Bochenek krátce předtím vyhlásil, že „kabinet nechce, aby se události, ke kterým došlo v Belgii a Francii, zopakovaly také v Polsku”.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Teroristické útoky v Bruselu podle Bochenka ukázaly, že „bezpečnostní systém v Evropské unii nefunguje, a proto dokud nebudou migranti zodpovědně prověřeni, nepřijme je Polsko na své území. Až čas ukáže, kdy budeme schopni splnit naše závazky v této věci."

Předchozí premiérka Ewa Kopaczová se na jednání s EU zavázala, že Polsko přijme na své území zhruba 7,5 tisíc běženců. Tento rok jich mělo být 400.

Šéf Úřadu pro národní bezpečnost Pawel Soloch ve středu varoval před velkým počtem uprchlíků v Polsku. „Dejme si pozor, aby jich z 10 tisíc nebylo nakonec 100 tisíc, protože s rostoucím počtem migrantů se zvyšuje riziko terorismu," uvedl pro TVN24.

Světové dny mládeže v ohrožení

Atentáty v Bruselu ohrožují Světové dny mládeže (SDM), kterých se mají od 27. do 31. července v polském Krakově kromě papeže Františka zúčastnit až 3 milióny mladých katolíků z celého světa.

„Všechno bude ještě záviset na vývoji bezpečnostní situace, nemůžeme ani vyloučit, že SDM bude odvolané," uvedl ve středu Soloch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám