Hlavní obsah

Polovina Britů i Američanů proti útoku na Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN, HIROŠIMA

Útok na Irák nemá velkou podporu nejen v arabských zemích, ale ani mezi občany Velké Británie, Japonska a Spojených států. Ukázaly to průzkumy veřejného mínění.

Foto: Ondřej Kořínek

Poslední AKCE SMOG skončila v Ostravě minulou středu.

Článek

Z průzkumu BBC vyplývá, že přibližně každý druhý občan Spojených států je proti válce proti Iráku, pokud by měla vypuknout bez svolení OSN. Na 44 procent Američanů přitom považuje za nutný pro zahájení invaze mandát OSN, 33 procent dávají přednost válce bez dobrozdání OSN.

V otázce následků vojenské intervence do Iráku se 43 procent dotázaných nejvíce obává nových teroristických atentátů, 23 procent civilních obětí v Iráku, 14 procent hospodářského poklesu v USA a 13 procent dlouhé americké přítomnosti v této arabské zemi.

Britové se bojí teroristů

Ani v Británii nemá útok podporu veřejnosti, což potvrzuje průzkum listu Mail. Téměř 49 procent Britů souhlasí s názorem papeže Jana Pavla II., že válka proti Iráku je z morálního hlediska špatná. Naopak 27 procent považuje za morální vést válku proti diktátorskému režimu.

Na 58 procent Britů schvalovalo postoj 121 labouristických poslanců, kteří ve středu v parlamentu hlasovali proti válce, 34 procent je naopak odsoudilo. Kolem 40 procent Britů považuje za "málo rozumnou" politiku svého premiéra Tonyho Blaira, který podporuje tvrdý kurz Spojených států vůči Iráku. Asi 37 procent dotázaných považuje Blairův postoj za nebezpečný, 31 procent za opodstatněný a 24 procent za statečný. Přibližně 82 procent lidí nepochybuje o tom, že válka zvýší rizika teroristických útoků proti Británii.

Naprostá většina Japonců odmítá válku

Také v Japonsku je podle průzkumů téměř 80 procent Japonců je podle průzkumů proti invazi USA do Iráku a většina z nich se domnívá, že Tokio by takovou operaci nemělo podporovat.

V neděli se sešlo 6 000 tisíc lidí v atomovou bombou zasažené Hirošimě, kde účastníci demonstrace vytvořili svými těly text "Ne válce, ne ochuzenému uranu". Řada protestů se konala už v únoru. Tehdy japonský premiér Džuničiró Koizumi kritizoval demonstranty s tím, že by měli být obezřetní v tom, aby nevysílali signál, že podle nich je pravda na irácké straně. Podle Koizumiho by měl být svět jednotný v tom, aby dal Iráku jasně najevo obavy z toho, že tato arabská země vlastní zbraně hromadného ničení.

Jen pět procent Jordánců schvaluje útok na Irák

Nejmenší podporu má útok v arabských zemích. Průzkum BBC v Jordánsku ukázal, že méně než pět procent dotázaných obyvatel země schvalovalo útok proti Iráku bez svolení OSN a méně než 20 procent s jejím souhlasem. Navíc 90 procent jich schvaluje stanovisko Francie a Německa, které podporují pokračování zbrojních inspekcí OSN v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám