Hlavní obsah

Politico: Pomoc z evropských zemí Ukrajině slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina letos v červenci neobdržela žádné nové přísliby vojenské pomoci od šesti největších evropských zemí. Kyjev poprvé od únorového ruského vpádu na Ukrajinu nezískal další bilaterální závazky od Británie, Francie, Německa, Španělska, Itálie a Polska, napsal server Politico s odvoláním na údaje výzkumníků z Kielského ústavu pro světové hospodářství (IfW).

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle expertů vojenská pomoc Ukrajině slábne už od konce dubna.

„V červenci dárcovské země neslíbily téměř žádnou novou pomoc, ale poskytly část již dříve přislíbené podpory, jako jsou zbraně,“ citoval portál Christopha Trebesche, šéfa výzkumného týmu IfW. „Ačkoliv válka vstupuje do kritické fáze, iniciativy nové pomoci vyschly,“ uvedl. Podle něj údaje potvrzují klesající trend evropské pomoci, zaznamenávaný už od dubna.

Biden chystá další vojenskou pomoc pro Ukrajinu za 800 milionů dolarů

Amerika

Hubený výsledek

„Odhalení je známkou toho, že navzdory historickým posunům v evropské obranné politice – i dříve zdráhající se Francie a Německo dodaly zbraně na Ukrajinu – může vojenská pomoc slábnout právě ve chvíli, kdy Kyjev začíná zásadní protiofenzivu,“ napsal server.

Minulý týden přislíbilo 26 dárcovských zemí na schůzce v Kodani Ukrajině vojenskou pomoc v celkové hodnotě 1,5 miliardy eur (asi 36,5 miliardy korun). Podle Trebesche je to však hubený výsledek oproti tomu, co tyto země slibovaly na předchozích konferencích.

Trebesch, ředitel projektu Ukraine Support Tracker, také řekl, že evropské státy by měly k válce přistupovat podobně jako ke krizi v eurozóně či k pandemii covidu-19. Tyto události přiměly starý kontinent vynaložit na naléhavá opatření stovky miliard eur.

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Evropa

„Když porovnáte rychlost, s jakou se otevřely peněženky, a množství poskytnutých peněz, tak je nabídka pro Ukrajinu nepatrná,“ poznamenal. „Je to překvapivě málo vzhledem k tomu, co je v sázce,“ dodal. Upozornil, že obzvlášť Německo čelí kritice, že postupuje příliš pomalu.

Fond Evropské unie určený pro obnovu ekonomiky po pandemii čítá přibližně 800 miliard eur v půjčkách a grantech. Celková evropská pomoc Ukrajině je jen zlomkem této sumy.

Údaje IfW podle serveru Politico ilustrují názory, které opakovaně zveřejňovali ukrajinští vojenští představitelé a politici: velké evropské mocnosti nedrží krok s vojenskou pomocí z USA, Británie a Polska a zdají se být u konce s dechem.

Reklama

Výběr článků

Načítám