Hlavní obsah

Podle novinářské organizace ve světě loni zabili 45 novinářů kvůli jejich práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ve světě loni zavraždili 45 novinářů v souvislosti s výkonem jejich povolání, je to o dvacet méně než v roce 2020. Informovala o tom v pátek Mezinárodní federace novinářů (IFJ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ní jde o jeden z nejnižších počtů vražd novinářů za rok za dobu vedení těchto statistik IFJ. Od roku 1991 podle federace ve světě z profesních důvodů přišlo o život 2721 žurnalistů.

„Ačkoli pokles vražd novinářů je dobrá zpráva, je to malá útěcha tváří v tvář pokračujícímu násilí,” komentovala IFJ nové údaje.

Podle ní jsou novináři zabíjeni zejména kvůli odhalování korupce, zločinu či zneužívání moci. Hrozba žurnalistům od zločineckých gangů a drogových kartelů roste podle IFJ od Mexika po Řecko či Nizozemsko.

Barmský soud poslal amerického novináře na 11 let do vězení

Svět

Nejvíce novinářů loni takto přišlo o život v Afghánistánu (devět), na druhém místě je Mexiko (osm). Téměř polovina obětí připadá na Asii a Tichomoří (20), následuje Amerika (deset) a Afrika (osm). V Evropě bylo loni zavražděno šest novinářů.

Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) před dvěma týdny informovala o 46 zabitých novinářích ve světě v roce 2021, což byl podle ní nejnižší údaj od roku 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám