Hlavní obsah

Barmský soud poslal amerického novináře na 11 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Barmský vojenský soud poslal ve čtvrtek na 11 let za mříže amerického novináře Dannyho Fenstera za porušení imigračního zákona, nezákonného sdružování a podněcování nesouhlasu vůči armádě, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký novinář Danny Fenster

Článek

V úterý navíc Fenster stane před soudem znovu, řešit se budou dvě dodatečná obvinění z pobuřování a terorismu. Pokud z nich bude americký novinář uznán vinným, hrozí mu nejvyšší možný trest – doživotí.

Sedmatřicetiletý Fenster, editor serveru Frontier Myanmar, byl zadržen na mezinárodním letišti v Rangúnu v květnu letošního roku.

Podle Frontieru pracoval Fenster v minulosti pro Myanmar Now, nezávislý server, který byl vůči armádě od únorového převratu kritický.

V New Yorku zadrželi dva Barmánce, chtěli zlikvidovat velvyslance při OSN

Amerika

„Obvinění jsou založena na tvrzení, že pracoval pro zakázané médium Myanmar Now. Danny od nich ale odešel v červenci 2020 a k Frontieru se přidal o měsíc později. V době jeho zatčení v květnu 2021 už pro nás pracoval více než devět měsíců,“ uvedl Frontier na svých stránkách.

„Neexistuje absolutně žádný důvod usvědčit Dannyho z těchto obvinění,“ dodal.

Fenster je jedním z několika zatčených novinářů. Jeho odsouzení přišlo několik měsíců poté, co byl japonský žurnalista Júki Kitazumi zatčen a obviněn z šíření falešných zpráv.

Kitazumi byl jedním z mála zahraničních reportérů v Barmě, podle tamních úřadů porušil zákon. Barma ho ale nakonec vydala Japonsku, protože o to požádalo.

Barmská junta unáší příbuzné lidí, které chce zatknout

Svět

Stejný krok učinily před Fensterovým odsouzením také Spojené státy. Mluvčí barmské vojenské junty ale uvedl, že novinář zatím zůstane ve vazbě.

Barmská vojenská junta se k moci dostala po převratu 1. února letošního roku. Nositelku Nobelovy ceny za mír a do té doby vůdkyni Barmy Do Aun Schan Su Ťij následně policie obvinila z několika trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám