Hlavní obsah

Pedofil Dutroux soudní přelíčení prospal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/ARLON

Únosy, věznění, znásilňování a smrti dívek v úterý znovu ožily v soudní síni belgického Arlonu. Na pořadu "procesu století" bylo čtení obžaloby proti bývalému elektrikáři Markovi Dutrouxovi (47) a 3 spoluobviněným, kteří po osmi letech čelí spravedlností. Dutrouxe se podle všeho přelíčení nedotýká - velkou část z něj prospal.

Foto: Lenka Žáčková

Děti i rodiče se na každoroční setkání netrpělivě těší

Článek

Obhajoba podle očekávání opřela svou hlavní linii o dosud neprokázané, ale hodně rozšířené podezření, že nejvíce nenáviděný muž v celém království byl prý jen malým kolečkem v pedofilní síti.

Rozsáhlá síť?

Sám Dutroux vinu za únosy a smrt děvčat svaluje na exmanželku Michelle Martinovou, narkomana Michela Leliévra a podnikatele Michela Nihoula.

Obhajoba argumentuje rovněž dosud neosvětlenými otázkami případu, například se dožaduje analýzy stovek vlasů ze sklepní skrýše, kde Dutroux své oběti věznil. To by prý mohlo prokázat, že do zločinů byli zapleteni i další lidé.

Psychologové naopak tvrdí, že vrah je výborný manipulátor se schopností svalit vinu za své zločiny na druhé. "Dokonale se orientuje v sociálních hodnotách - dokáže ale dokonale otočit, když v tomto kroku vidí vlastní užitek," konstatuje znalecký posudek.

Stovky tisíc stran

Případ zachycuje 440 tisíc stran spisu. Znovu vyvstaly hlavní Dutrouxovy skutky mezi červnem 1995, kdy zmizely 8letá děvčátka Julie a Melissa, a srpnem 1996.

Tehdy se policii konečně podařilo Dutrouxe odhalit, zatknout a ze sklepní skrýše v jeho domu na předměstí Charleroi v Marcinelle osvobodit dvě jeho poslední oběti: 12letou Sabine a 14letou Laetitii. Mezitím Julie a Melisa zemřely hlady a únoscovo trýznění připravilo o život i dospívající vlámské dívky An a Eefje.

Dutroux je rovněž obviněn ze zavraždění svého komplice Bernarda Weinsteina a ze znásilnění tří slovenských děvčat.

Odvážná oběť

Sabine trvá na tom, že bude svědčit. Podle svých slov se "Dutrouxe nebojí a rozhodně se z něj pro jeho radost nezblázní". Laetitia se o tom, zda přijde k soudu, ještě rozhoduje. Statečnost obou děvčat je o to větší, že už 180 osob odmítlo vypovídat u soudu ze zdravotních nebo psychických důvodů.

Dutrouxovi hrozí doživotí a jeho společníkům vysoké tresty od 15 do 30 let vězení. V porotě sedí šest mužů a šest žen. Závěr procesu se očekává za dva až čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Proces s Dutrouxem se Belgii prodraží

Proces století s Markem Dutrouxem, obžalovaným z únosů šesti děvčátek a zavinění smrti čtyř z nich, přijde Belgii na 4,66 miliónů eur (asi 149 miliónů Kč)....

Začal belgický proces století

V malém belgickém městě Arlon byl za přísných bezpečnostních opatření zahájen proces s pedofilním sadistou Markem Dutrouxem a jeho třemi komplici - manželkou...

Výběr článků

Načítám