Hlavní obsah

Začal belgický proces století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V malém belgickém městě Arlon byl za přísných bezpečnostních opatření zahájen proces s pedofilním sadistou Markem Dutrouxem a jeho třemi komplici - manželkou Michelle Martinovou (44), obchodníkem Michelem Nihoulem (62) a narkomanem Michelem Lelievrem (32).

Foto: Milan Haluška
Článek

Dutroux je obžalován, že unesl a zneužil šest dívek ve věku od 8 do 19, přičemž čtyři z nich zabil. První den byl věnován výběru tuctu porotců a jejich dvanácti náhradníkům.

Více než třetina z vytypovaných už požádala, aby byla zproštěna povinnosti zasednout v porotě. Konečný výběr se musí uskutečnit z nejméně 48 občanů, kteří projdou prvním sítem.

Emoce nadále planou

Proces se koná za přísných bezpečnostních opaření. Budovou soudu hlídá na 330 policistů, kteří brání tomu, aby se opakoval případ z roku 1998, kdy Dutroux na tři hodiny úspěšně utekl po té, co přemohl policejního důstojníka a strážce. Musí však chránit i obžalované, kteří museli usednout za neprůstřelným sklem.

Před soudním palácem už jeden člověk vztyčil šibenici. Muž byl zadržen a šibenice stržena. Další si stěžují, že nebyli vpuštěni do síně, která nestačí náporu zájemců. V síni  je pro veřejnost vyhrazeno 20 míst.  "Čekáme na tento den déle než sedm let, ale veřejnost je prakticky z procesu vyloučena! To nedokáží v celé Belgii najít žádný větší sál?!" rozhořčoval se před kamerami jeden z lidí u bariér, bránících v přístupu k Justičnímu paláci

Případ Dutroux otřásl belgickou společností, a to hned ze dvou důvodů. Nešlo jen o nezvyklou brutalitu pedofilů, ale také o neschopnost belgické policie a justice. Případ se dostal k soudu až po osmi letech. Trvalo to tak dlouho, protože police pátrala po důkazech, že Dutroux je součástí sítě pedofilů, což se však neprokázalo.

Dutroux stále hovoří o síti pedofilů

Dutroux přesto v rozhovoru pro televizi VTM uvedl: "Lidé chtějí věřit, že jsem ve středu všeho. Mýlí se." Obvinil Nihoula. "Nihoul hrál důležitou roli, to on byl osou. Nemohl jsem to říci dříve, protože by utekl do ciziny." Jeho prohlášení odbyl Nihoulův obhájce slovy: "Dutroux měl na podobné prohlášení sedm let, ale neudělal to."

Marc Dutroux čelí obvinění, že se v polovině 90. let unesl, věznil a znásilnil a týral šest  dívek ve věku od osmi do 19 let, z nichž čtyři trýznění nepřežily. Podle obžaloby také zavraždil jednoho ze svých kompliců a znásilnil tři mladé Slovenky. Jeho manželka Michelle Martinová o všem věděla, ale nijak nepomohla oběti zachránit.S únosy Dutrouxovi pomáhal i narkoman Michel Leliévre.

Šokující případ

Všichni čtyři byli zadrženi v srpnu 1996, když policie vyšetřovala únos dvou dívek, dvanáctileté Sabine Dardenne a čtrnáctileté Laetitie Delhezové. Obě byly nalezeny živé ve sklepě v budově na jihu města Chateroi, která patřila Dutrouxovi. Pak vyšetřovatelé na pozemcích dalších Dutrouxových nemovitostí našli těla dalších čtyř dívek, které byly hlášené zmizelé po více než rok. Objeveno bylo i tělo Bernarda Weisteina, komplice, kterého Dutroux zabil a přiznal se k tomu.

Dutroux a jeho žena byli kvůli znásilnění zadrženi už v roce 1988 a Dutroux byl  odsouzen ke 13,5 rokům, jeho žena pak na pět let. Ji propustili v roce 1991 a jeho v roce 1992.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám