Hlavní obsah

Pandemie covidu ve světě ustupuje – kromě Evropy

Kodaň

Evropa je jediným kontinentem na světě, kde v souvislosti s onemocněním covid-19 nadále přibývá nakažených i zemřelých. Už šestý týden v řadě křivka nakažených stoupá a počet úmrtí za minulý týden vzrostl o 10 procent, uvedla v pravidelném reportu Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Vitali Timkiv, ČTK/AP

Pacient s covidem na intenzivním lůžku v nemocnici v Krasnodaru

Článek

V Evropě, do které WHO řadí 53 států včetně zemí bývalého Sovětského svazu, za poslední týden přibylo nově nakažených v průměru o sedm procent. Skoro polovina států v tomto regionu pak ohlásila více než desetiprocentní nárůst případů.

Prudce roste počet nakažených i v Česku, za úterý bylo ohlášeno téměř 15 000 nově nakažených, rekordní čísla ze celou dobu pandemie hlásí Německo, téměř 40 000 lidí za den, podobný rekord hlásí Rakousko či Slovensko.

Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem.
Hans Kluge, ředitel WHO pro Evropu

Celkově na světě přibylo 3,1 milionu registrovaných případů, z toho 1,9 milionu v Evropě. Nejvíc nově nakažených registrují Spojené státy, Rusko, Británie, Turecko či Německo.

EMA začala s vyhodnocováním vakcíny od Moderny pro děti od 6 do 11 let

Koronavirus

„Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem,” varoval minulý týden šéf evropské sekce WHO, lékař Hans Kluge.

Tempo šíření koronaviru by v Evropě mohlo podle něj vést k dalšímu půl milionu úmrtí spojených s nemocí covid-19.

Virus se nejvíc šíří v USA

Nejnovější data jsou pokračováním trendu. Už zkraje října WHO informovala, že pandemie celosvětově ustupuje, s jedinou výjimkou – a to Evropou.

Pandemie celosvětově ustupuje

Svět

V obou částech Ameriky podle WHO poklesl počet nově infikovaných o zhruba pět procent, nejvyšší čísla hlásí USA, i tam ale čísla od září klesají. Stejně jako například v Brazílii.

V jihovýchodní Asii a Africe klesl počet úmrtí v souvislosti s koronavirem asi o třetinu, i když tyto regiony nemají dostatek vakcín proti covidu-19.

Počet úmrtí na covid-19 po celém světě, s výjimkou Evropy, klesl o čtyři procenta.

Neočkovaným Singapur už nemíní hradit výdaje za léčbu v nemocnici

Svět

Farmaceutická společnost Pfizer v úterý požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby schválil třetí posilovací dávku vakcíny proti covidu-19 pro všechny dospělé. Zavedlo ji zatím přibližně 60 států.

WHO zatím vyzvala všechny země, aby alespoň do konce roku nepodávaly třetí dávky a přebytečné vakcíny nyní darovaly chudším zemím.

Reklama

Výběr článků

Načítám