Hlavní obsah

Pandemie celosvětově ustupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Počet nově odhalených případů koronaviru v uplynulém týdnu ve srovnání s týdnem předcházejícím celosvětově klesl. Oznámila to ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Testy odhalily 3,1 milionu nově infikovaných. To je o devět procent méně v porovnání s předešlým týdnem. Podle organizace tak pokračuje klesající trend, jenž začal v srpnu.

Článek

Počty nově nakažených klesaly na všech kontinentech s výjimkou Evropy, kde množství infekcí zůstalo na přibližně stejné úrovni jako v předchozím týdnu. Nejpostiženějšími zeměmi starého kontinentu zůstávají Spojené království, Rusko, Turecko, Francie a Španělsko.

Ruský primář: Koronavirus dál klame i odborníky

Koronavirus

Jako zdaleka nejzávažnější se jeví situace v Rusku, kde ve čtvrtek napočítali 27 550 nakažených za posledních 24 hodin, což je nejvíce od začátku letošního roku. V posledních šesti dnech ruské úřady registrují více než 25 tisíc infikovaných denně.

Rostou i čísla na Ukrajině, tamní ministerstvo zdravotnictví eviduje za uplynulý den 15 125 potvrzených případů infekce.

Predikce vs. skutečnost. Covidová čísla odpovídají „realistickému” scénáři

Domácí

V Česku počty nově nakažených sice také stoupají – v posledních dvou dnech jich bylo přes 1000 za den – podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se ale naplňuje realistický scénář vývoje epidemie, do něhož pozitivně promlouvá proočkovanost. Dušek očekává, že na konci října může přibývat kolem 2000 případů denně.

V Africe počty nakažených klesly o 43 procent

Celosvětově příznivý trend započal podle WHO v polovině srpna, po asi dvou měsících nárůstu nových případů.

V Africe počet nově infikovaných ve srovnání s posledním sledovaným týdenním obdobím klesl o 43 procent, na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii úřady zaregistrovaly o 20 procent méně nakažených, oba americké kontinenty a západní Pacifik hlásí pokles o 12 procent.

Co do počtu zemřelých zaznamenala největší pokles ve srovnání dvou předcházejících týdnů rovněž Afrika, kde minulý týden zemřelo o zhruba čtvrtinu lidí méně než v předchozím týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám