Hlavní obsah

EMA začala s vyhodnocováním vakcíny od Moderny pro děti od 6 do 11 let

Amsterdam

Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA) začala na žádost americké společnosti Moderna s vyhodnocováním její vakcíny pro využití u dětí od 6 do 11 let. Očkovací látku je prozatím možno aplikovat u dětí starších 12 let.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vakcína Moderna

Článek

„Nebude-li třeba dodat dodatečné informace či další analýzu, pak bychom výsledek měli mít do dvou měsíců,“ uvedla EMA v prohlášení.

Výbor EMA pro humánní léčiva bude čekat také na výsledky klinických testů, které ještě probíhají.

Už na konci října však společnost Moderna uvedla, že vakcína vyvolává u věkové kategorie 6 až 11 silnou imunitní reakci a nezpůsobuje vážnější vedlejší účinky.

Evropský lékový úřad posvětil třetí dávku od Moderny

Evropa

Použití vakcíny od Moderny pro děti mladší 12 let není zatím povoleno ani v Evropské unii, ani v USA. Případné doporučení EMA bude následně předáno Evropské komisi, která bude mít rozhodující slovo.

Vakcína společnosti Moderna nese oficiální název Spikevax a v Evropské unii byla schválena v lednu 2021.

Jedná se o mRNA vakcínu, která dodává tělu potřebné genetické informace, aby si následně mohlo vytvořit vlastní spike protein, jenž tělo před koronavirem chrání.

Účinnost očkování Spikevaxem dosahuje 94 procent, po půl roce klesla jen nepatrně, na 93 procent. Moderna ale oznámila, že před zimním obdobím bude třeba aplikace podpůrné třetí dávky, podobně jako u Pfizeru.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám