Hlavní obsah

OSN schválila globální pakt o uprchlících, Česko ho podpořilo

– New York • Aktualizováno

Valné shromáždění OSN přijalo v pondělí drtivou většinou globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. V pondělí přijatá dohoda je odlišná od globálního paktu o migraci, o kterém bude Valné shromáždění hlasovat ve středu.

Foto: Hani Amara, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi po hlasování označil globální pakt o uprchlících za historický: „Je to největší snaha o široké sdílení odpovědnosti za běžence, které jsem za 34 let práce s uprchlíky svědkem.”

Pakt byl schválen jako součást výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Staví na dosavadním mezinárodním právním rámci týkajícím se běženců, mimo jiné na Úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951, a také na úmluvách o lidských právech a humanitárním právu.

Při prvním projednávání v listopadu byly podle Reuters proti paktu pouze Spojené státy, které uvedly, že části dokumentu jsou v rozporu se zájmy Washingtonu. Při pondělním hlasování získaly Spojené státy podporu Maďarska. Pro pakt zvedlo ruku 181 zemí, Dominikánská republika, Eritrea a Libye se zdržely.

Ve středu čeká Valné shromáždění hlasování o globálním paktu o migraci, který je odlišným dokumentem. Pakt o migraci přijaly země OSN na konferenci v Marrákeši. Řada států včetně Česka materiál odmítá, k odpůrcům patří také Spojené státy, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Bulharsko a Rakousko. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po pondělním jednání vlády sdělil, že Česko bude hlasovat proti. [celá zpráva]

ČR pakt podpořila, i když byl Babiš proti

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělním rozhovoru s deníkem Právo prohlásil, že nechce, aby se Česká republika připojila nejen k paktu migraci, ale ani k paktu o uprchlících. [celá zpráva]

„Důvodem je, že rozhodování o migraci a o přijímání uprchlíků musí být výsostné právo naší země, není možné, aby o tom rozhodovaly mezinárodní instituce, k čemuž vládu ostatně vyzvala svým květnovým usnesením i Poslanecká sněmovna. Navíc všechny tyto pakty jsou nezávazné, tak nevím, proč se o nich vůbec bavíme,” řekl v rozhovoru

Zahraniční média si všimla, že Česká republika nakonec hlasovala jinak, než Babiš chtěl. Německá agentura DPA napsala, že podle informací z diplomatických kruhů koaliční sociální demokracie na poslední chvíli dokázala změnit názor populistického premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám