Hlavní obsah

Orbán v Maďarsku opět suverénně zvítězil, v opozici začaly padat hlavy

Právo, ivi
Budapěšť
Aktualizováno

V nedělních parlamentních volbách v Maďarsku zaznamenala strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána třetí suverénní vítězství za sebou. Orbán je u moci nepřetržitě od roku 2010.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Viktor Orbán a jeho příznivci oslavují vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

Po sečtení 98 % hlasů získal FIDESZ 48,05 procenta hlasů, strana Jobbik 19,71 %, koalice Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog 12,44 %, strana Politika může být jiná 6,98 % a Demokratická koalice 5,63 procenta hlasů. Orbánova strana si tak udrží těsnou ústavní většinu, když obsadí ve 199členném parlamentu 133 křesel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb v Maďarsku

Ještě před zveřejněním konečných výsledků se Viktor Orbán prohlásil za vítěze parlamentních voleb: „Zvítězili jsme. Děkujeme i zahraničním Maďarům, kteří pomohli ochránit mateřskou zemi.” Orbánova vláda dala maďarské občanství miliónu Maďarům žijících v okolních zemích, především v Rumunsku.

V projevu ke svým příznivcům uvedl, že drtivé vítězství jeho strany Fidesz je příležitostí bránit zemi: „Je to historické vítězství. Dostali jsme možnost ochránit Maďarsko.” FIDESZ v čele s Orbánem je u moci nepřetržitě od roku 2010.

Viktor Orbán vsadil vše na jednu kartu a předvolební kampaň postavil na hrozbě migrace a důsledném odmítání vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie i na kritice nynějšího vedení EU. Zdá se, že toto téma u voličů zabralo. Účast dosáhla téměř 70 procent.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Viktor Orbán po oznámení výsledků voleb

Volební okrsky hlásily po celý den velký zájem voličů, podle zatím neúplných údajů byla účast 68 procent. Ústřední volební komise proto průběhu dne rozhodla, že všem voličům, kteří budou stát ve frontě ještě v sedm hodin večer, bude umožněno, aby odevzdali svůj hlas.

Odstoupil šéf Jobbiku i vedení levicové MSZP

Naopak, značné zklamání zavládlo v noci v sídlech opozičních stran. Předseda strany Jobbik Gábor Vona po volební porážce přiznal, že čekali jiný výsledek. „Cíl jsme nesplnili. Změnu vlády jsme nedosáhli,“ řekl. Vona poté oznámil, že odchází z čela strany. V čele Jobbiku stál od založení strany v roce 2003.

Foto: MTI

Předseda Jobbik Gábor Vona oznamuje rezignaci.

Kandidát na premiéra koalice MSZP/Dialog Gergely Karácsony přiznal, ve vysoké účasti voličů viděli šanci na změnu: „Voliči vládní strany se však dostavili k urnám také ve větším počtu. Výsledek daleko zaostává za tím, v nějž jsme doufali a pro který jsme pracovali.“ Karácsony se nadále domnívá, že Maďarsko potřebuje změnu a země by měla jít jiným směrem, než ji vede FIDESZ. Celé předsednictví socialistické MSZP ještě v noci odstoupilo.

Předseda Demokratické strany a bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány konstatoval, že to Maďarsko, v nějž věřil, utrpělo porážku.

Reklama

Související témata:

Související články

Orbán kráčí k vítězství. Už čtvrtému

Pokud průzkumy veřejného mínění naprosto pronikavě neklamou a neodehraje se prvotřídní senzace, Maďaři v neděli v parlamentních volbách vykolíkují svými hlasy...

Maďarská opozice se sjednotila proti Orbánovi

V neděli si Maďaři zvolí nový parlament a rozhodnou o tom, kdo povede zemi další čtyři roky. Vítěz je podle všeho předem jasný, když podle průzkumů jasně vede...

Výběr článků

Načítám