Hlavní obsah

Od pondělí bude hrob papeže přístupný veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

V kryptě vatikánské baziliky svatého Petra byly krátce po poledni uloženy ostatky papeže Jana Pavla II. Zaklopení rakve mramorovým náhrobkem bylo závěrečnou částí pohřebního obřadu, která již byla neveřejná. Od pondělí bude hrob Jana Pavla II. přístupný veřejnosti.

Článek

Rakev s ostatky Svatého otce odneslo z náměstí Sv. Petra do stejnojmenné baziliky 12 černě oděných mužů za hlasitého potlesku statisíců věřících.

Po krátkém obřadu uvnitř baziliky byla rakev spuštěna do podzemí krypty - místě, kde kdysi spočíval jeden z papežových předchůdců Jan XXIII.

Rozloučení pro vyvolené

Za rakví kráčeli za zvuků vatikánských zvonů nejbližší spolupracovníci Jana Pavla II. Závěrečná část pohřebního obřadu, zapečetění rakve a její uložení do krypty, už není přístupná veřejnosti.

Mezi "vyvolenými" dát poslední sbohem Svatému otci nechybějí vedle hodnostářů také jeho zaměstnanci, mj. osoby, které se do poslední chvíle staraly o papeže i jeho domácnost.

Autor: Novinky.cz s použitím satimagingcorp.com

Prostá cypřišová rakev s ostatky bude nyní vložena do zinkové, jež je hermeticky uzavřena. Obě schránky jsou následně umístěny do dubového obalu a zaklopeny deskou z proslulého zářivě bílého carrarského mramoru, který po staletí používali věhlasní sochaři včetně Michelangela. Nápis na sarkofágu zní: Joannes Paulus II 1920-2005.

V rakvi je i životopis papeže

Jan Pavel II. má zakrytou tvář hedvábným závojem a na hrudi má položenou biskupskou mitru. Vedle něj leží olověná schránka s pamětními medailemi a životopisem.

Náhrobek na délku 2,2 metru, na šířku je o metr užší. Tloušťka materiálu se podle zadání Vatikánu pohybuje od 30 centimetrů na jedné straně po osm na druhé.

Čtyřiaosmdesátiletý papež, který stál v čele katolické církve 26 let, zemřel minulou sobotu. [celá zpráva] Do Říma se s ním během jediného týdne přijelo rozloučit až pět miliónů poutníků. Obřad se tak stal jedním z největších svého druhu v historii Země. [celá zpráva]

.: NEPŘEHLÉDNĚTE

Anketa

Jako turista v Římě hrob Jana Pavla II.:
navštívím
57,8 %
nenavštívím
10 %
do Vatikánu vůbec nepůjdu
16,1 %
ještě jsem o tom neuvažoval/a
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 628 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež zemřel

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest,...

Kontinenty se přou o nového papeže

Smrt papeže Jana Pavla II. s sebou přináší otázku: kdo jej v nejvyšší funkci katolické církve na Zemi nahradí. Následovník zesnulého se stane 265. papežem...

Výběr článků

Načítám