Hlavní obsah

S papežem se v pátek za ČR rozloučí Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Pohřeb papeže bude v pátek ráno, uvedl v pondělí mluvčí Vatikánu Joaquin Navarro-Valls s odkazem na rozhodnutí kardinálů. Se Svatým otcem se budou moci dnes od 17 hodin SELČ rozloučit i řadoví věřící.

Článek

Obřad začne v pátek v 10:00 SELČ v bazilice svatého Petra. Bude mu předsedat kardinál Joseph Ratzinger.

Smuteční obřad plný osobností

O termínu pohřbu rozhodli dnes během svého zasedání kardinálové, kteří se od konce minulého týdne sjížděli do Říma. Na smuteční obřad byly pozvány nejvýznamnější osobnosti světa. Nechybějí mezi nimi americký prezident George W. Bush, zástupci královských rodů a čelní evropští politici. 

Posledního rozloučení s papežem Janem Pavlem II. se zúčastní český prezident Václav Klaus. Už o víkendu prohlásil, že na pohřeb pojede. Po upřesnění data smutečního aktu, kterého se zúčastní milióny katolíků, dnes Klausovo rozhodnutí ČTK potvrdil ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Pohřeb se bude konat v pátek. Zatím není jasné, zda bude přítomen i český premiér Stanislav Gross.  Slavomír Novotný z tiskového odboru úřadu vlády ČTK řekl, že zatím není o účasti předsedy vlády rozhodnuto.

Britský korunní princ Charles v reakci na datum pohřbu uvedl, že s největší pravděpodobností odloží plánovaný sňatek s Camillou. Obřad měl proběhnout na hradě Windsor právě v pátek 8. dubna. [celá zpráva]

Kardinálové se budou odedneška až do pohřbu scházet každý den. Jako nejpravděpodobnější termín možného smutečního obřadu se zatím jeví čtvrtek 7. dubna. Kardinálové stráví ve Vatikánu několik týdnů. Ještě do konce tohoto měsíce totiž musejí zvolit novou hlavu katolické církve.

Konkláve začne mezi 15. a 20. dnem po smrti a v Sixtinské kapli se jí zúčastní 117 kardinálů mladších 80 let. O svolání tohoto shromáždění by mohli rozhodnout ještě dnes.

S papežem se rozloučí i řadoví věřící

Tělo zesnulého papeže je zatím vystaveno ve druhém patře Apoštolského paláce v Klementinském sále, kam se mu přicházejí poklonit především zástupci církve a političtí představitelé.

Dnes odpoledne od 17:00 SELČ se s ním budou moci přijít rozloučit také prostí věřící, avšak k tomuto účelu budou jeho ostatky převezeny do Svatopetrské baziliky. Římské úřady očekávají na pohřeb Jana Pavla II. až dva milióny lidí včetně více než stovky hlav států. Zesnulý papež bude pravděpodobně uložen v kryptě Svatopetrské baziliky, ačkoliv v Polsku kolují pověsti, že jeho srdce by mělo být pohřbeno v jeho rodné zemi.

Italské úřady zpřísnily s ohledem na očekávaný nápor poutníků bezpečnostní opatření v metropoli. Byly posíleny také železniční spoje, do centra jsou naváženy balíky vod. Jan Pavel Veliký, jak jej označil arcibiskup z ghanské Akkry Charles Palmer-Buckle, byl třetím nejdéle sloužícím papežem v historii katolické církve.

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Zatím není známo, zda Vatikán vyhoví polské žádosti, aby bylo srdce papeže převezeno do Krakova a uloženo po bok králů a dalších významných osobností historie. Podle zdrojů z katolické církve Jan Pavel II. nezanechal závěť, v níž by si přál převoz do rodné země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám