Hlavní obsah

Kontinenty se přou o nového papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Smrt papeže Jana Pavla II. s sebou přináší otázku: kdo jej v nejvyšší funkci katolické církve na Zemi nahradí. Následovník zesnulého se stane 265. papežem ve více než dvoutisícileté římskokatolické víry. Spekuluje se o nástupu Asiata, Afričana nebo Jihoameričana.

Článek

Ani Evropa nebude podle pozorovatelů chtít svou pozici vyklidit. Na starém kontinentě však ubývá věřících. Jádro katolické víry se v uplynulých desetiletích přeneslo do Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Vedle sporu o nástupce zesnulého Svatého otce se rovněž očekávají ostré spory o základní pilíře víry, zejména o existenci celibátu. Jan Papež II., považovaný za jednoho z nejsilnějších Svatých otců v posledních staletích, tyto diskuse odmítal otevřít. Otázkou je, zda si jeho nástupce dokáže vybudovat u miliónů kněží stejný respekt.

Italové se budou podle pozorovatelů snažit, aby se příštím Svatým otcem stal opět jejich krajan. Už zvolení Jana Pavla II. v roce 1978 bylo pro ně velkým, a nemilým překvapením. Mezi kandidáty jsou kardinálové Dionigi Tettamanzi, Angelo Scola, Tarcisio Bertone a Camillo Ruini. Němci prosazují kardinála Waltera Kaspera, Josepha Ratzingera.

Problém s Američany

Spekuluje se také o papeži ze Severní Ameriky. Politologové však upozorňují, že ani to by nebyl šťastný krok. Vždy by se podle nich objevily úvahy, že mu k funkci pomohl jen vliv Spojených států.

Nejvyšší funkci ve Vatikánu by tak mohl převzít Evropan, ale spíše Afričan, Asiat nebo Latinoameričan. Právě v rozvojových zemích je totiž budoucnost katolíků.

Konkrétní jména kandidátů na Svatý stolec zaznívají velmi opatrně. Patří k nim mimo jiné kardinál Dario Castrillon Hoyos z Kolumbie. V minulosti se setkal mimo jiné z vyhlášeným narkobaronem Pablem Escobarem. Přes tento prohřešek by mu k funkci mohla pomoci tzv. jihoamerická klika, největší v tzv. konkláve, ve shromáždění kardinálů volícího papeže.

Mezi typy Latinské Ameriky nechybějí ani Brazilec Claudio Hummes, Argentinec Jorge Mario Bergoglio nebo Mexičan Norberto Rivera Carrera.

Černý papež? Vyloučeno

Z Afriky připadá v úvahu prakticky jediné jméno - kardinál Francis Arinze z Nigérie. Expert na Vatikán k jeho možnostem pro DPA ale říká: "Když dosud neměly USA černého prezidenta, jak může někdo čekat, že tak konzervativní instituce, jako je církev, zvolí černého papeže?"

Z Asie má největší šanci Ivan Dias z Indie.

Anketa

Má podle vás šanci stát se papežem i občan mimoevropského státu?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1442 čtenářů.

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám