Hlavní obsah

Papež zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest, který doprovázely vysoké teploty. Svatý otec zastával svůj úřad téměř 27 let. Jeho nástupce není zatím znám.

Článek

Desítky tisíc lidí se záhy po smutné zprávě ponořily na náměstí Sv. Petra do ticha.

"Náš bližní se vrací do svého domova. Modleme se za něj," uvedl v písemném prohlášení mluvčí Vatikánu Joaquin Navarro-Valls.

Papežova vůle bojovala

Jan Pavel II. zemřel ve svém pokoji ve 21:37 středoevropského času. Svatopertským náměstím v Římě se krátce po jeho skonu rozezněly zvony. Charismatický Svatý otec bude oplakáván miliardou katolíků.

Organismus papeže v posledních desítkách hodin bojoval s těžkým septickým šokem a otravou krve. Podle lékařů je tato kombinace většinou smrtelná. "Papež je výjimkou. Má neuvěřitelně velkou sílu žít," řekl ještě v podvečer Corrado Manni, bývalý anesteziolog papeže.

Svatý otec po celou dobu odmítal smířený s blížícím se koncem převoz do nemocnice.

Zhoršení přišlo ve čtvrtek

Jeho zdravotní stav se zhoršil ve čtvrtek v noci. Lékaři mu okamžitě nasadili antibiotika. Zároveň uvedli, že papežův život je v přímém ohrožení.

Kvůli nemocnému srdci nemohli pacientovi předepsat dostatečně silné dávky léků. Jejich diagnózy se bohužel naplnily. V pátek brzy ráno se Svatému otci krátce zastavilo srdce. Doktoři jej však dokázali ještě oživit.

Zdravotní stav Jana Pavla II. se zhoršoval v posledních dvou měsících. Velkou část února i března strávil Svatý otec na římské klinice v Gemelli. Tam se také 24. února podrobil operaci, která mu umožnila lépe dýchat. Na začátku tohoto týdne Vatikán oznámil, že papež má problémy s polykáním a bude muset podstoupit další chirurgický zákrok.

Jan Pavel II. by se letos v květnu dožil 85 let. O jeho nástupci zatím není rozhodnuto.

Poslední přání známo

Obavy o možné brzké smrti papeže vyvolal v sobotu odpoledne německý kardinál Joseph Ratzinger. Sdělil italským médiím, že obdržel papežovo poslední přání. Doplnil, že Svatý otec je smířen s tím, že se nachází "blízko Bohu".

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Všichni se shodují v jediném - odešel jeden z největších lidí současného světa a jeden z největších papežů historie Vatikánu. "Byl pro mě všechno. Cítím obrovský smutek," řekla americké televizi CNN americká turistka, která dorazila na náměstí Sv. Petra se svým manželem. 

Reklama

Související témata:

Související články

Proletářský papež s rychlou kariérou

Uvedení papeže Jana Pavla II. do úřadu v roce 1978 s sebou přinášelo řadu změn v hierarchii katolické církve. Svatým otcem se stal poprvé muž slovanského...

Výběr článků

Načítám