Hlavní obsah

Obamovi gratulovala většina státníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okamžitě po znovuzvolení poblahopřáli Baracku Obamovi významní státníci. V první řadě to byli evropští politici. Následoval i Peking a Moskva.

Foto: Laurent Dubrule , Reuters

Prezident EU Herman Van Rompuy

Článek

"Přeji si, aby v nové historické éře postoupily naše vztahy založené na konstruktivní spolupráci na novou úroveň," uvedl čínský prezident Chu Ťin-tchao, jenž v blahopřání zmiňuje pozitivní pokrok ve vztazích mezi USA a Čínou za Obamovy vlády. Další ohlasy z Číny ale nejsou, soustřeďuje se na probíhající výměnu svých vůdců.

Také ruský prezident Vladimir Putin uvítal Obamovo vítězství a vyjádřil naději na rozvoj vzájemných vztahů.

Na Twitteru blahopřál Obamovi mimo jiné prezident EU Hermann Van Rompuy, který napsal, že má z výsledků velkou radost. Ve společném prohlášení s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem označil USA za klíčového partnera Evropské unie. Barroso a Van Rompuy se s Obamou chtějí co nejdříve sejít.

Britský premiér David Cameron na Twitter napsal: „Srdečné gratulace mému příteli Baracku Obamovi." Dodal, že se těší na další spolupráci.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Evropě se bude se znovuzvoleným prezidentem spolupracovat snadněji, než kdyby Obamu nahradila nová hlava státu, prohlásil šéf takzvané euroskupiny sdružující země platící eurem a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. "Vždycky je snazší vytvořit si bližší pracovní vztah s americkým prezidentem, když začíná svůj druhý mandát," řekl Juncker krátce předtím, než se Obamovo vítězství potvrdilo.

Reakce z Německa

"Těším se na to, že budeme moci pokračovat (ve vzájemné spolupráci) a bok po boku společně zvládnout důležité zahraničněpolitické i ekonomické výzvy, před nimiž jako přátelé a spojenci stojíme," napsala německá kancléřka Merkelová v blahopřejném telegramu.

Znovuzvolení je dar pro Baracka Obamu a šance pro USA, soudí v komentáři server německého deníku Financial Times Deutschland (FTD): "Vítězství Mitta Romneyho by nebylo žádnou katastrofou. Vítězství Baracka Obamy je ale pro Ameriku i pro svět lepší." Podle komentátorky listu nebyl Obama v předchozích čtyřech letech "nijak úžasný prezident", dokázal se ale postavit hospodářským problémům, které zdědil po svém předchůdci Georgi Bushovi.

Obamovo znovuzvolení přivítal také šéfkomentátor listu Südkurier, podle něhož Obama představuje Spojené státy, které chtějí řešit konflikty mírově, respektují jiné národy a kultury a "mají srdce pro ty, kteří nic nemají". "Dlouhou volební oslavu si ale Obama nemůže dovolit. Stojí v čele rozděleného, politicky rozhádaného státu. Obamovým nejdůležitějším úkolem po vítězství tak bude toto rozdělení odstranit. Jeho druhé funkční období nebude o nic lehčí než to první," předpovídá komentátor Südkurieru.

"Američtí voliči odmítli extremistické postoje a otevřeli dveře rozumnější politice," prohlásil k Obamově znovuzvolení finančník George Soros, který patří mezi významné sponzory Demokratické strany.

Obamovi gratuloval také kanadský premiér Stephen Harper, který ocenil vztahy mezi Ottawou a Washingtonem jako jedny z nejužších, jež mezi státy existují.

"Jménem vlády a australského lidu prezidentu Baracku Obamovi k jeho znovuzvolení vřele gratuluji a přeji mu během jeho druhého funkčního období jen úspěch," uvedla v prohlášení australská premiérka Julia Gillardová.

Reakce dalších oblastí

Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát si od Obamova znovuzvolení slibuje ukončení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. "Doufáme, že jeho druhý mandát bude obdobím míru, stability a demokracie, během kterého se uskuteční řešení dvou států (Izraele a Palestiny) a během kterého se Izrael stáhne na hranice z roku 1967," prohlásil Irikát v palestinském rozhlase.

Foto: Jason Reed, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitter napsal: „Nejsme tak rozděleni, jak to naznačuje naše politika.“

"Budu nadále spolupracovat s prezidentem Obamou, abychom zajistili životně důležité bezpečnostní zájmy Spojených států a Izraele," dodal.

Podle BBC vyvolalo zvolení Obamy úlevu mezi Íránci, kteří se báli, že by za republikánů zemi mohla hrozit válka nebo útok na íránská jaderná zařízení.

V Afghánistánu volba potvrdila, že se na plánu stažení amerických jednotek nic nemění. Naopak pákistánská generalita by dala přednost spíše republikánům, kteří kladli menší důraz na lidská práva.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Obamovo znovuzvolení oslavili i v Keni, i když Obama Africe velkou pozornost nevěnoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám