Hlavní obsah

Nové auto značky Lada jako nečekaná výhoda za padlého vojáka. Ruská TV odvysílala bizarní reportáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportáž ruské státní televize Rossija 1 předvedla, jaké „výhody“ mohou získat příbuzní padlých vojáků. Za kompenzace od státu si lze koupit například nové auto značky Lada. Na sociálních sítích se kvůli reportáži strhly bouřlivé reakce.

Ilustrační foto

Článek

Ruská státní televize Rossija 1 odvysílala reportáž, v níž ukazuje nečekané „výhody“ pro rodiny padlých vojáků. Za kompenzační příspěvek si rodiče padlého vojáka koupili nové auto ruské značky Lada.

„Koupili jsme pěkné nové auto na počest našeho syna,“ říká v reportáži otec padlého ruského vojáka Alexeje.

Sám si prý přesně takové přál. Krátká reportáž pokračuje záběry na první vyjížďku s novým autem, která vede na hřbitov, kde je Alexej pohřbený.

Auto si jeho rodiče mohli koupit za jednorázový kompenzační příspěvek rodinám padlých. Nová Lada v závislosti na daném modelu stojí od 1800 dolarů (43 300 korun) do 4840 dolarů (116 600 korun).

Ruský prezident Vladimir Putin v březnu oznámil, že výše příspěvku je zhruba 7,4 milionu rublů (v přepočtu asi 3,11 milionu korun).

Podle velitele britských ozbrojených sil Antonyho Radakina ve válce na Ukrajině dosud padlo nebo bylo zraněno asi 50 tisíc ruských vojáků. Přesné číslo ale Rusko nezveřejňuje a odhad nemusí být přesný.

Foto: Profimedia.cz

Produkce Lady (ilustrační foto)

Reportáž pobouřila uživatele sociálních sítí. Na twitteru ji sdílel britský novinář Francis Scarr z BBC, který se zabývá monitoringem ruských médií. „To si nemůžete vymyslet,“ napsal na twitteru.

„Včera ruská státní televize odvysílala reportáž o nečekaných „výhodách“ toho, že vám zahyne syn na Ukrajině. Můžete si za kompenzace od státu koupit Ladu!“

Příspěvek koloval i na sociální síti Reddit. Mnozí jej komentovali s hořkým sarkasmem. Jeden uživatel ovšem napsal: „Nic materiálního nemůže nahradit ztracené dítě. Bohužel to sám vím z vlastní zkušenosti.“

Rusko do války ve velkém nabírá dobrovolníky z regionů, platí štědře

Válka na Ukrajině

Rusko se v posledních týdnech potýká s nedostatkem bojeschopných vojáků. Za nábor dobrovolníků slibuje měsíční plat 3430 dolarů (83 000 korun), který je srovnatelný s platem profesionálních vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám