Hlavní obsah

Nikdo se o nás nezajímá. Video plačící afghánské dívky obletělo svět

Pocity obyvatel Afghánistánu, kteří mají pocit, že je celý svět opustil, výstižně ilustruje video plačící dívky, které o víkendu zhlédly miliony lidí. „Nikdo se o nás nezajímá. Pomalu zmizíme v historii,“ naříká dívka se slzami v očích na nahrávce. Lidskoprávní aktivisté připomínají, co ženy čeká pod nadvládou Tálibánu.

Foto: Profimedia.cz

Tálibánská hlídka v ulicích Kábulu. Lze očekávat, že i zde hnutí zavede drakonické zákony vůči ženám (ilustrační foto).

Článek

Video minulý pátek sdílela íránská novinářka a aktivistka Masih Alinedžádová. Není jasné, kdy a kde bylo pořízeno. Zhlédlo ho už 1,6 milionu lidí a další desítky tisíc ho sdílely.

Afghánská dívka neupřesněného věku na něm reaguje na postup Tálibánu. „Nepočítáme se, protože jsme se narodili v Afghánistánu,“ naříká potichu dívka. „Nikdo se o nás nezajímá, zmizíme pomalu v historii. Není to legrace?“ pokračuje a utírá si slzy.

„Srdce mi krvácí za afghánské ženy. Svět je zklamal,“ dodala Alinedžádová, která bojuje za práva žen v muslimských zemích. Ona i další aktivisté očekávají, že Tálibán omezí práva žen stejně jako v době své první vlády.

Tehdy ženy nesměly studovat ani pracovat. Bez mužského doprovodu z rodiny (tzv. mahram) se nesměly stýkat s jinými muži (ani u lékaře). Nesměly používat kola a bez doprovodu ani taxíky. Autobusy byly rozdělené podle pohlaví.

Ulice Kábulu nejprve zachvátila hysterie, pak se všichni před Tálibánem schovali

Svět

Každému, kdo tyto zákony porušil, hrozilo vězení, bičování či trest smrti. V roce 1996 byl například ženě useknut článek palce za to, že měla nalakované nehty. Jen o několik měsíců později bylo 225 žen z Kábulu zbičováno na nohou a na zádech za porušení nařízení o správném oblečení.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres v pátek uvedl, že je znepokojen zprávami, že Tálibán již zavádí na dobytých územích zákony omezující lidská práva týkající se především žen a novinářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám