Hlavní obsah

Newyorčané jsou vyčerpaní, chybí jim benzín, elektřina a zima se blíží

Novinky, Michaela Cmíralová
New York

Bouře Sandy, která zasáhla severovýchodní pobřeží Ameriky, za sebou zanechala naprostou zkázu. Lidé, kteří se nyní snaží opravit své domovy, tvrdí, že takhle silný nápor bouře nikdo nečekal. Z napáchaných škod se tak budou zotavovat déle, než se zdálo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Newyorčané jsou vyčerpaní, chybí jim benzín, elektřina a zima se blížíVideo: Reuters

 
Článek

"Ta bouře byla devastující, nikdy jsem nic takového neviděl. Jenom v televizi z jiných států,“ říká Sal, obyvatel New Yorku. Řešení závažných problémů, ale na oběti ničivé bouře teprve čekají.

Nedostatek benzínu vede k velké frustraci mezi místními. Na palivo totiž musí čekat i desítky hodin. „Čekal jsem tu asi od půl osmé ráno a teď je asi půl třetí odpoledne,“ říká řidič Christopher Costa, který celý den strávil čekáním na ve frontě na benzín. U benzínových pump, které musela v sobotu hlídat i policie se tvořili kilometrové kolony aut.

Kvůli blížící se zimě navíc vzrůstají i obavy o ty, kterým stále nebyly obnoveny dodávky elektřiny. V nejvíce postižených oblastech si pak lidé stěžují na nedostatek zájmu a pomoci. Obnova napáchaných škod je podle nich příliš pomalá. „Nikdo sem nepřišel, aby nám pomohl. Přáli bychom si, aby námi zvolení politici přijeli a také se zapojili,“ říká Mike Leahy, obyvatel New Yorku.

Manhattan se vzpamatovává rychleji, hromadná městská doprava začíná opět fungovat tak, jako tomu bylo dříve. Dodávka elektřina byla ve spodní části Manhattanu opět obnovena. I přesto jsou ale statisíce lidí, které postihla jedna z nejhorších bouří v historii USA, stále bez energie. A to ve dnech, kdy místní teploty prudce klesají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám