Hlavní obsah

Nevolil snadnější cestu a nevzdával se, ocenil zesnulého Kováče Zeman

Právo, Novinky, iri, ivi

Čelní čeští i slovenští představitelé vyjadřují lítost nad úmrtím prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Podle české hlavy státu Miloše Zemana odešel moudrý muž a státník, slovenský prezident Andrej Kiska pak Kováče vyzdvihl jako politika, který obstál v zápase o vnitřní charakter a budoucnost Slovenska. Exprezident zemřel ve středu ve věku 86 let na selhání srdce.

Foto: ČTK

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Článek

Kováč byl prvním slovenským prezidentem po rozdělení Československa, úřad zastával v období let 1993 až 1998.

„Pan prezident Kováč se ujal úřadu v nelehké a nejisté době, kdy si moderní Slovensko hledalo svoji cestu. Byl nejen moudrým mužem a státníkem, ale především prokázal nesmírné množství odvahy. Dokázal čelit tvrdým osobním útokům, nevolil si snadnější cestu a nevzdával se,“ uvedl Zeman v kondolenčním telegramu adresovaném současnému slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi.

V dopise, jehož text zveřejnil Hrad na svém webu, Zeman dále zmiňuje, že Kováč byl i blízkým přítelem Čechů.

„Vážil jsem si pana prezidenta jako státníka i jako statečného člověka. Domnívám se, že dnešní Evropě chybí osobnosti jeho formátu. Velmi bych si proto přál, aby se pan prezident stal vzorem pro mladou generaci, a věřím, že jeho odkaz bude nadále přežívat v srdcích slovenských občanů,“ napsal Zeman.

Slovensku i Kováčově rodině kondoloval i premiér Bohuslav Sobotka.

„Michal Kováč se jako prezident zasloužil o rozvíjení nadstandardních vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Byl státníkem, který na počátku slovenské samostatnosti zasvětil prakticky celé své prezidentství boji za rozvoj demokracie a svobody, včetně fungování moderního slovenského státu,“ uvedl Sobotka v prohlášení.

Pomohl, aby Slovensko nesešlo z cesty

Mezi prvními Kováčově rodině kondoloval Andrej Kiska. „Pan Michal Kováč byl prezidentem ve složitém období, kdy se sváděl bezohledný a doslova surový zápas o vnitřní charakter a budoucnost Slovenské republiky na mapě Evropy a světa. Pan prezident v tomto zápase obstál a svým působením pomohl Slovensku, aby zcela nesešlo z cesty, která pak Slovensko postupně dovedla do evropské rodiny svobodných národů a států,“ uvedl Kiska.

Hlava státu vyjádřila také politování, že se Kováč nedožil „aktů justiční spravedlnosti“ v souvislosti s únosem svého syna, po čemž prý velmi toužil. „Tak jako nebyly napraveny morální a materiální křivdy z prvních let slovenské státní samostatnosti v 90. letech minulého století,“ podotkl Kiska.

Slovenský premiér Robert Fico zdůraznil, že s Kováčem ho pojily skvělé profesionální i osobní vztahy. „S lítostí jsem přijal zprávu o úmrtí prvního slovenského prezidenta Michala Kováče,“ konstatoval.

Podle předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka je smrt bývalého prezidenta pro zemi velkou ztrátou.

Kováčův nástupce v úřadě Rudolf Schuster uvedl, že i když věděl, že bývalý prezident je nemocný, věřil, že se jeho stav zlepší.

Expremiérka Iveta Radičová konstatovala, že Kováč v čase mečiarismu ukázal, jaké dosahy mohou mít tolikrát podceňované prezidentské kompetence. „Prokázal, jak důležité je prosazovat hodnoty a morální principy,“ dodala Radičová.

 „Pane prezidente, promiňte“

K odchodu někdejší hlavy státu se vyjádřil i podnikatel Fedor Flašík, který byl organizátorem několika volebních kampaní Vladimíra Mečiara a v roce 1997 před koncem Kováčova funkčního období dal umístit na budově nedaleko bratislavského Prezidentského paláce digitální hodiny, které prezidentovi odpočítávaly čas do konce prezidentského mandátu.

„Pane prezidente, promiňte,“ uvedl Flašík na sociální síti.

Státní pohřeb

Slovenská vláda ve čtvrtek rozhodla, že bývalý prezident bude mít státní pohřeb. Na den pohřbu bude vyhlášen státní smutek.

O termínu pohřbu se vláda domluví s rodinou zesnulého, ale nejpravděpodobnějším termínem je 13. října 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám