Hlavní obsah

Nemocný Arafat se přiletěl léčit do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Nemocný předseda palestinské samosprávy Jásir Arafat (75) přiletěl v pátek do Paříže, kde bude vyšetřen a léčen. Arafat trpí onemocněním krve. Je to poprvé po téměř třech letech, co Arafat opustil palestinské území, odkud nemohl vycestovat. Izrael mu slíbil, že se bude moci vrátit.

Foto: Život je dar
Článek

Pro Arafata francouzská vláda vyčlenila zvláštní prostor a zajistila speciální péči v nemocnici Percy v Clamartu jižně od metropole, kde na něj s květinami čekala desítka přívrženců. Tento vojenský objekt přístupný veřejnosti má 430 lůžek a 1200 zaměstnanců. Nemocnice Percy se specializuje mimo jiné na léčbu krevních nemocí a rakoviny.

Nemocného provázela jeho manželka Suha, která žije již léta v Paříži.

Osobní lékař Jásira Arafata, Jordánec Asrah Kurdi uvedl, že Jásir Arafat trpí nedostatkem krevních destiček, a je nutné udělat další testy. Zdůraznil, že nebyl ani otráven, ani netrpí leukémií, jak se spekulovalo na základě vyjádření jedno z jeho blízkých spolupracovníků: "Bílé krvinky, které normálně ničí mikroby v jeho případě pohlcují krevní destičky." Nemoc mohla iniciovat viróza, kterou prodělat.

Ranní cesta do Ammánu

Ráno nemocného předsedu palestinské samosprávy Jásira Arafata přepravil  vrtulník jordánské armády z jeho sídla v Ramalláhu do Ammánu.

U Arafatova sídla přistály dva jordánské vrtulníky na malém prostranství, které v noci připravily buldozery. Palestinský předák a jeho doprovod přijeli na místo ve dvou limuzínách a sanitce. Arafat vypadal podle očitých svědků velmi zesláblý. Palestinského předáka vyprovázelo 200 zpívajících Palestinců. Naopak komentátor izraelské soukromé televize neskrýval svou úlevu. "Nebude nám chybět," řekl v přímém přenosu na adresu palestinského předáka, kterého Izrael obviňuje z podněcování násilí.

Své sídlo Mukata v Ramalláhu neopustil od prosince 2001, protože mu Izrael nezaručil, že ho pustí zpět. Tentokrát Izrael souhlasil s tím, že se palestinský předák může odjet léčit kamkoli a premiér Ariel Šaron mu slíbil, že se bude moci do Palestiny vrátit. Izraelské zdroje uvádějí, že jde o humanitární akt. Komentátorka BBC Barbara Plettová spekuluje, že Izrael za žádnou cenu nechce být obviňován z podílu na Arafatově smrti. 

Tři zástupci Arafata

V Arafatově nepřítomnosti budou podle palestinských oficiálních zdrojů spravovat palestinské záležitosti premiér Ahmad Kurája a člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a bývalý premiér Mahmúd Abbás. V sobotu se uskuteční pravidelná schůzka výkonného výboru OOP, vůbec poprvé bez Arafata.

Podle palestinského vedení není žádná postava tak velká, aby mohla sama zastoupit Arafata, který není jen symbolem, ale má na starosti řadu funkcí.

Mnozí se obávají, že po smrti Arafata vypukne v Palestině chaos, začne soupeření jednotlivých palestinských hnutí. Především by se však změnily podmínky pro blízkovýchodní mírové rozhovory. Izrael a USA odmítaly Arafata jako partnera pro jednání, protože podle nich blokoval mírový proces. Snažily se ho odstavit. To se jim nepovedlo především vzhledem k podpoře, které se Arafat těší v Evropě.

Izraelský premiér Ariel Šaron svolal zasedání bezpečnostní rady.

Zdravotní stav Jásira Arafata se prudce zhoršil ve středu, kdy zvracel a údajně na chvíli upadl i do bezvědomí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Arafat údajně předá bezpečnost Kurájovi

Palestinský vůdce Jásir Arafat prý učinil pod rostoucím mezinárodním tlakem několik kroků, jimiž by se měl vzdát kontroly nad bezpečnostními složkami. Právě...

Arafat se bude léčit v Paříži

Zdravotní stav palestinského vůdce Jásira Arafata (75) zůstává ve čtvrtek po večerní krizi nadále velmi vážný. Agentura DPA s odkazem na kancelář francouzského...

Výběr článků

Načítám