Hlavní obsah

Největší hasicí letoun světa bude bojovat s požáry v Chile

Santiago de Chile

S hašením rozsáhlých požárů v Chile, s nimiž už bojuje přes 3000 profesionálů i dobrovolníků, pomůže největší hasicí letoun světa. Předělaný Boeing 747 je schopen pojmout přes 70 tisíc litrů vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do boje s požáry v Chile se zapojí největší hasící letoun světa Video: Reuters

 
Článek

Stroj se podle chilského tisku osvědčil například v Austrálii a v Izraeli. Zapůjčila jej chilská emigrantka Lucy Avilésová, která nyní žije v USA, a její manžel Benjamin Walton, vnuk zakladatele sítě supermarketů Walmart.

Oheň zničil téměř 150 domů a kolem 1900 kilometrů čtverečních lesů a luk, což je téměř čtyřnásobek rozlohy Prahy. Chilská vláda požáry označila za jedny z nejhorších v historii země a uvedla, že za nimi stojí lidé. Úřady zadržely deset osob podezřelých ze žhářství, z nichž dvě už obvinily.

Boeing 747 Supertanker je předělaný dopravní letoun, který původně vyvinula společnost Evergreen International Aviation. Hasicí systém je schopen pojmout 74 tisíc litrů vody, má dolet přes šest tisíc kilometrů a jeho maximální rychlost činí 970 kilometrů v hodině.

Náklady na přestavbu posledního modelu dosáhly až 10 miliónů dolarů (250 miliónů korun). Letoun je využíván především pro rozsáhlé požáry, protože na ty menší je takto velký letoun neefektivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám