Hlavní obsah

Násilí na ženách je urážkou Boha, uvedl papež při novoročním mši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František důrazně vyzval k ukončení násilí páchaného na ženách; takové činy označil za urážku Boha. Učinil tak při mši ve Svatopetrské bazilice v den, kdy si římskokatolická církev připomíná slavnost Panny Marie, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novoroční mše ve VatikánuVideo: Reuters

 
Článek

Ústředním motivem papežova novoročního kázání bylo mateřství a ženy, které podle jeho slov „drží pohromadě nitky života”. Novoroční mše využil František k tomu, aby učinil jednu z dosud nejsilnějších výzev k ukončení násilí na ženách.

„A protože matky darují život a ženy drží svět (pohromadě), vynakládejme všichni větší úsilí na podporu matek a ochranu žen,” řekla hlava katolické církve.

„Kolik násilí je namířeno proti ženám! Dost! Ubližovat ženě znamená urážet Boha, který z ženy vytvořil naše lidství,” dodal v narážce na Ježíšovu matku, Pannu Marii.

Moderátorka v přímém přenosu mluvila o smrti papeže, pak se zmateně dívala do papírů

Koktejl

Pětaosmdesátiletý František minulý měsíc v italském televizním pořadu řekl ženě, kterou bil její bývalý manžel, že muži, kteří se dopouštějí násilí na ženách, se dopouštějí „téměř satanského” hříchu.

Od začátku pandemie covidu-19 před téměř dvěma lety se František několikrát vyslovil proti domácímu násilí. To v mnoha zemích vzrostlo poté, co kvůli lockdownům zůstalo mnoho žen uzavřeno v domácnostech spolu s násilníky.

Účast veřejnosti na sobotní mši byla kvůli covidovým restrikcím nižší než obvykle. Itálie oznámila v pátek rekordní počet 144 243 nově nakažených koronavirem a nedávno zavedla nová opatření včetně povinného nošení roušek venku.

Papež odsloužil ve Vatikánu vánoční mši. Kvůli covidu byla znovu před půlnocí

Evropa

František se zdál být v dobré formě po nevysvětleném incidentu ze silvestra, kdy se zúčastnil bohoslužby, ale na poslední chvíli se oproti očekávání zřekl jejího vedení a seděl v ústraní.

Na začátku mše prošel celou délku centrální uličky baziliky, zatímco v pátek se vynořil z bočního vchodu poblíž oltáře. František podle Reuters trpí ischiasem, který způsobuje bolest nohou a někdy mu brání dlouho stát.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František při novoroční mši

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám