Hlavní obsah

Na Srí Lance jsou po katastrofě rizikem nášlapné miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

Polovina z 25 okresů na Srí Lance byla postižena ničivými záplavami. Proudy vody však neničily jen lidská obydlí. Vedle hrozby epidemie se nyní dalším vážným rizikem na Srí Lance stávají nášlapné miny.

Foto: Petr Hejna

známá dominanta

Článek

Podle sdělení české pobočky UNICEF, která již poskytla humanitární pomoc ve výši 5 miliónů korun, totiž proudy vody odnesly miny neznámo kam. Již dříve zmapované oblasti jsou bez varovných značek. Humanitární organizace považuje návrat civilního obyvatelstva za další možnou katastrofu, protože teď nikdo neví, kde miny jsou.

I přes vážné riziko je však podle ředitelky UNICEF v České republice Pavly Gomby nutné zajistit obyvatelům pitnou vodu. "Dostatečnou hygienu a okamžitou zdravotní péči. Částka 5 miliónů Kč je významná a umožňuje nám poskytnout 13 000 rodinám základní soupravu pro dezinfekci a přepravu vody a zajistit kompletní krizové očkování pro 3 350 dětí. To je natrvalo ochrání před rizikem smrtelných nemocí," informovala Novinky ředitelka.

UNICEF ze svého centrálního skladu v Kodani v úterý vypravil letadlo s nákladem 45 tun humanitární pomoci pro Srí Lanku. Obsahuje hygienické potřeby, tablety na čištění vody, dezinfekční prostředky či zdravotnický materiál pro potřeby 150 tisíc lidí na tři měsíce.

První odhady hovoří o tom, že přibližně třetina všech mrtvých a nezvěstných jsou děti. UNICEF očekává, že v nejbližších dnech bude zajišťovat také vyhledávání a spojování rodin dětí, které se během katastrofy a následných zmatků ztratily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám