Hlavní obsah

Po zemětřesení napočítali už téměř 60 000 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ, KOLOMBO

Téměř 60 tisíc mrtvých - to je nejnovější bilance nedělního ničivého zemětřesení a následné vlny tsunami, kterou přinesla agentura Reuters. Agentura AFP přitom odpoledne přinesla zprávu o více než 55 tisících mrtvých.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Katastrofa postihla šest zemí jihovýchodní Asie, jen v Indonésii už počet mrtvých přesáhl 27 tisíc. Počty ještě zdaleka nejsou konečné, tisíce lidí se stále pohřešují. V Thajsku bylo zraněno pět Čechů, žádní mrtví zatím nejsou hlášeni.

Na Srí Lance národní středisko pro záchranné práce oznámilo, že bylo dosud nalezeno 18 706 obětí. "Mrtvých stále přibývá. Nejsem si jist, kdy se to zastaví," řekl mluvčí srílanského premiéra.

Indie zatím oznámila 11 500 obětí. Na indických ostrovech Andamany a Nikobary podle odhadů zahynulo 7000 lidí. I zde je ale vysoký počet nezvěstných

Počet mrtvých stoupl také v Thajsku, kde bylo podle oficiálních údajů potvrzeno více než 1400 mrtvých, z toho více než 700 zahraničních turistů. Oznámil to thajský viceministr vnitra Susam Sangprasum, který neuvedl národnost mrtvých. Dodal ale, že počet obětí se bude s největší pravděpodobností ještě zvyšovat a mohl by dosáhnout až 2000. Dalších více než 7000 lidí bylo zraněno.

V Thajsku bylo vážně zraněno pět Čechů a několik dalších utrpělo lehčí zranění. Podle českého velvyslance v Thajsku Jiřího Šitlera leží v místních nemocnicích. Několik dalších turistů utrpělo lehčí zranění a byli ošetřeni ambulantně.

"Žádné úmrtí, pět zraněných, několik pohřešovaných, taková je aktuální situace," řekl dopoledne Šitler. Češi utrpěli komplikované zlomeniny či hlubší řezné rány.

Mrtví až v Africe

Desítky a možná i stovky mrtvých si tsunami vyžádala v Somálsku, oběti jsou hlášeny i z Malediv, Malajsie, Barmy a Bangladéše.

Skutečný rozsah nedělní katastrofy ale uprostřed chaosu, který vlny tsunami do pobřežních oblastí postižených států zanesly, není možné zjistit. Mnohé oblasti zůstávají odříznuty od světa a vládní činitelé v Indonésii, Indii i na Srí Lance varují, že mnoho tisíc lidí nyní vedených jako pohřešovaných, je mrtvých.

Na srílanských a thajských plážích zahynulo nejméně 13 Norů, 12 Britů, 11 Italů, deset Švédů a osm Američanů.

Choroby mohou tragickou bilanci i zdojnásobit

Počet obětí se v postižené oblasti může až zdvojnásobit kvůli nakažlivým chorobám. V Ženevě to řekl expert Světové zdravotnické organizace (WHO) David Nabarro. Podle něho je nutné zásobit postiženou oblast léky a čistou a pitnou vodou.

"Je docela možné, že stejný počet lidí, jako zabily ničivé vlny, usmrtí nakažlivé choroby," řekl Nabarro, který vede zdravotní krizový tým WHO.

Nabarro varoval především před průnikem odpadních vod do rozvodu pitné a užitkové vody a uvedl, že hrozí především propuknutí malárie a horečky dengue, které se v této oblasti Asie běžně vyskytují. Nebezpečné mohou být také infekce jako zápal plic, které se mohou šířit mezi lidmi natlačenými v provizorních přístřeších.

Oběti zemětřesení a vln tsunami

Indonésie - 79 940 mrtvých

Srí Lanka - 27 268 mrtvých

Indie - 11 330 mrtvých s Andamany a Nikobary

Thajsko -  4510 mrtvých

Somálsko - 120 mrtvých

Barma - 90 mrtvých

Maledivy - 67 mrtvých

Malajsie - 65 mrtvých

Tanzanie - 10 mrtvých

Bangladéš  - 2 mrtví

Seychelly - 1 mrtvý

Keňa - 1 mrtvý

( BBC/DPA - stav k 31.12 6:30 )

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám