Hlavní obsah

Na britské základně objevili ve skříni polonahou ženu. Může jít o špionku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z techniků na letecké základně královského námořnictva v Yeoviltonu ve své ubikaci 14 dní ukrýval ženu asijského původu, kterou nakonec polonahou ve skříni objevili jeho nadřízení. Žena uvedla, že byla technikovou milenkou. Někteří v britském námořnictvu se však domnívají, že by mohla být čínskou špionkou.

Foto: Profimedia.cz

Vrutlník Wildcat na základně v Yeoviltonu (ilustrační foto)

Článek

Žena byla objevena na letecké základně, která je domovem 847. námořní letky. Informace o skandálu, který vypukl minulý týden, přinesl tento čtvrtek bulvární deník The Sun. Letka disponuje víceúčelovými bojovými vrtulníky Wildcat, které jsou určeny k ničení lodí nebo ponorek. Ty mají být letos nasazeny po boku letadlové lodi HMS Queen Elizabeth na misi v Jihočínském moři.

Právě z tohoto důvodu se některé zdroje z britského námořnictva obávají, že objevená žena by mohla být špionkou. Technik ji na základně ukrýval od Nového roku, když se mu ji na ubikace podařilo propašovat v kufru svého auta. Ženu pak ukrýval ve svém pokoji, který pro jistotu opatřil cedulkou „Nevstupovat. O uklízení je postaráno“.

Jenže po čtrnácti dnech se začaly množit stížnosti na zápach vycházející z technikova pokoje. Následující prohlídka odhalila polonahou ženu schovávající se v technikově skříni. Žena asijského původu je držitelkou nizozemského pasu a uvedla, že je technikovou milenkou. Vztah spolu mají prý od roku 2019.

Čína vyhrožuje Británii odvetou za nabídku pomoci obyvatelům Hongkongu

Svět

„Technik námořní policii sdělil, že jeho přítelkyně měla po Novém roce namířeno domů do Nizozemska, ale něco se zvrtlo kvůli koronavirové pandemii,“ uvedl zdroj z námořnictva deníku The Sun. „Myslel si, že by ji mohl vzít na základnu a schovat ji. To ale nemohlo nikdy fungovat,“ dodal zdroj.

Stupňující se napětí mezi Británií a Čínou

Žena byla vyvedena ze základny a po výslechu okamžitě odcestovala za hranice. Není jasné, k čemu všemu měla přístup, technika však čekají velké potíže. „Ať už byla její situace jakákoliv, dopustil se vážného narušení bezpečnosti a potrestají ho co nejpřísněji. Hrozí mu vězení,“ uvedl zdroj z námořnictva.

Britské ministerstvo obrany pro deník Daily Mail uvedlo, že zde „neexistuje žádné podezření ze špionáže“. Podle zdrojů deníku The Sun je však samotná nepovolená přítomnost cizího státního příslušníka na pozemku ministerstva obrany problém.

Aby vám ty oči někdo nevypíchl, varuje Čína zahraniční rozvědky

Svět

„Nese to všechny známky medové pasti a velitelství námořnictva si nemůže dovolit riskovat,“ uvedl zdroj deníku The Sun. Medovou pastí se nazývá účinná taktika agentů a agentek, při které svedou svůj cíl za účelem získat přístup k utajovaným informacím. Hojně byla využívána zejména za studené války.

Odhalení asijské milenky na vojenské základně navíc přichází ve chvíli, kdy narůstá napětí mezi Velkou Británií a Čínou zejména kvůli situaci v Hongkongu. Vojenská kontrarozvědka MI5 nedávno oznámila, že bude více bojovat proti hrozbě, kterou čínská vláda pro Británii představuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám