Hlavní obsah

Moderna nemíní sdílet recept na vakcínu proti covidu

Řím

Americká firma Moderna nemíní sdílet recept na svou vakcínu proti koronaviru s dalšími společnostmi. Naopak plánuje, že v příštím roce výrazně zvýší její výrobu, což podle ní bude větším přínosem, uvedlo vedení firmy v rozhovoru pro agenturu AP.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ředitel Moderny Noubar Afeyan

Článek

„Během příštích šesti až devíti měsíců je nejspolehlivější a nejúčinnější cestou, jak vyrobit vysoce kvalitní vakcíny, když je budeme dělat my,“ řekl ředitel Noubar Afeyan. Moderna také hodlá výrazně zvýšit produkční kapacity tak, aby se mohla více očkovat po celém světě

Chovají se, jako by neměli vůbec žádnou zodpovědnost mimo maximalizaci návratu své investice.
Tom Frieden, bývalý ředitel CDC

Vyjádření představitelů Moderny přichází ve chvíli, kdy se ocitla pod tlakem americké administrativy, aby buď posílala více dávek do zahraničí, nebo se podělila o recept se společnostmi v dalších zemích. Společnost čelí kritice, že ze všech výrobců dodává nejméně svých vakcín do nízkopříjmových zemí.

Za rok je po pandemii, míní šéf Moderny

Koronavirus

„Chovají se, jako by neměli vůbec žádnou zodpovědnost mimo maximalizaci návratu své investice,“ řekl listu The Times bývalý ředitel amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Tom Frieden.

V USA se vyhazují, v Africe chybějí

V USA se sice očkování zpomaluje, ale obě dvě vakcíny už dostalo podle CDC 56 procent populace a dvě třetiny mají alespoň jednu dávku. Mnoho zemí má plně očkovaný ještě větší podíl obyvatel než USA, ale třeba v Nigérii je to jen 2,3 procenta, v Etiopii 2,5 procenta a v Keni 5,7 procenta. V USA přitom řadě vakcín před aplikací prošla doba použitelnosti.

Experti ze Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou přesvědčeni, že se pandemii nepodaří potlačit, pokud se proti koronaviru nezasáhne na celém světě.

Studie: Vakcína od Moderny vytváří více protilátek než od Pfizeru

Evropa

Mnozí odborníci proto odmítají podávání už třetích dávek, když je po celém světě stále mnoho stovek milionů lidí úplně bez vakcín.

Afeyan ale výtky WHO odmítá s tím, že Moderna má dostatečné kapacity k tomu, aby vakcínu dodávala i do třetího světa a ke sdílení receptu na vakcínu tak podle něj není důvod. „Chceme pomáhat světu,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám