Hlavní obsah

Mimořádný summit EU má vyvést Evropu ze slepé uličky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHÉNY

Vztahy mezi Evropskou unií a USA jsou kvůli Iráku v krizi, tvrdí Řecko, které je současným předsedou unie. Proto na 17. února svolalo do Bruselu mimořádný summit EU, na němž mají členské státy rozhodnout o dalších akcích poté, co 14. února předloží šéfinspektoři Hans Blix a Muhammad Baradej OSN novou zprávu o Iráku. 13 kandidátských zemí však zřejmě přizváno nebude.

Foto: Jan Kotala

Pomník sovětských letců I. P. Kiotova a N. A. Komlova

Článek

Státníci se na summit sjedou do budovy Rady ministrů v Bruselu v 18 hodin. Naváží na předchozí neformální rokování ministrů zahraničních věcí, kteří také údajně nepočítají s tím, že by pozvali své protějšky z deseti vstupujících či dalších tří kandidátských států.

V debatách o možném svolání summitu minulý týden se však s kandidátskými zeměmi počítalo, už proto, že se plnou vahou zapojily do diskuse o vhodnosti amerického vojenského zásahu v Iráku.

Podle jednoho zdroje se uvažuje o tom, že by unie pozvala uchazeče druhý den, aby je seznámila s výsledky summitu. Je to však zatím jen ve stadiu úvah.

Evropa na rozcestí

Evropa není jednotná v názoru na úder na Irák plánovaný Spojenými státy. To se projevilo i v pondělí dopoledne, kdy Francie, Belgie a německo zablokovaly zahájení plánovacího procesu NATO na obranu Turecka v případné válce v Iráku.

Evropský rozkol na konci ledna ještě prohloubila deklarace podpory Spojeným státům, kterou vedle Británie podepsalo dalších sedm evropských států včetně České republiky. Dalších sedm kandidátů ze střední a východní Evropy se přihlásilo k podobnému prohlášení "vilniuské desítky" o pár dní později. Řecko jako předseda EU dopis otištěný 30. ledna v některých evropských listech nepodepsalo a bylo rozhněváno, že s ním deklaraci nikdo ani nekonzultoval. [celá zpráva]

Prodi summit vítá

Předseda Evropské komise Romano Prodi v pondělí v Bruselu potvrdil příznivý postoj Evropské komise vůči plánovanému mimořádnému summitu EU o Iráku. "Každé úsilí, které může přinést společnou vůli přispět ke společnému řešení iráckého problému, je vítáno," řekl Prodi po setkání s chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel jménem Česka podpořil útok na Irák

Představitelé osmi evropských států včetně ČR narušili formující se jednotný odpor starého kontinentu pod vedením Francie a Německa vůči americkému útoku...

Výběr článků

Načítám