Hlavní obsah

Matka šesti dětí po AstraZenece oněměla

– Wisbech
BBC, znk

Třiačtyřicetiletá matka šesti dětí ztratila po druhé dávce britské vakcíny AstraZeneca hlas. Sofia Gomesová, původem z Portugalska, ale žijící ve městě Wisbech v anglickém hrabství Cambridgeshire, přitom dosud netrpěla žádnými zdravotními problémy.

Matka šesti dětí po AstraZenece oněmělaVideo: Novinky/AP

 
Článek

Potíže nastaly už v březnu po první dávce AstraZeneky, kdy dostala vysokou horečku a bolely ji nohy. Potíže trvaly zhruba dva týdny, řekl serveru wales-online její snoubenec Victor.

Na druhou dávku pak šla 19. května. „Ještě večer se začala třást, lomcovala s ní zimnice a řekla mi, ať jí přinesu pár paralenů. Po čtvrthodině na mě začala šeptat. Ptal jsem se jí proč a ona ukázala rukou na mandle a krk,“ přiblížil snoubenec.

Firmy v Moskvě mohou odmítačům vakcín pozastavit pracovní poměr bez nároku na mzdu

Koronavirus

Zavolali tedy sanitku, která ji odvezla do nemocnice, kde ji lékaři podrobili několika testům, aniž něco zjistili.

Ujistili ji pouze, že se jí hlas vrátí – i když nikdo neví, kdy přesně. „Je to frustrující,“ napsala Gomesová v mailu po návratu z nemocnice, kde strávila týden.

Psaní na papír a gesta pro okolí

„Snažím se být pozitivní kvůli své rodině, ale mám strach. Vadí mi, že nemohu nejmladší dítě učit mluvit. Jeden z mých synů je navíc autista a nedokázat s ním komunikovat je obzvlášť nepříjemné,“ dodala.

„Ráda bych dětem četla pohádky na dobrou noc anebo jim zpívala. A chybí mi i to, že nemůžu se svou rodinou v Portugalsku mluvit po telefonu,“ svěřila se.

Novým strašákem je indická mutace delta. Čím je nebezpečná

Zahraniční

S partnerem a dětmi nyní komunikuje buď pomocí vzkazů psaných na papír, anebo gesty. Čeká ji rehabilitace hlasu, zatím jí ale nemocnice nedala vědět, kdy bude moct začít.

Reklama

Výběr článků

Načítám