Hlavní obsah

Macronova výhružka zabrala. Francouzi smí znovu lovit v britských vodách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Paříž

Vláda ostrova Jersey, které je závislým územím britské koruny, vydala v pondělí francouzským lodím 49 dočasných licencí k rybolovu v britských vodách. Podle deníku Independent se jedná o zjevnou reakci na francouzského prezidenta Emmanueala Macrona, který pohrozil, že pokud tak Jersey neučiní, bude Spojené království čelit sankcím.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Po pondělním kroku se tak počet francouzských lodí, které mohou rybařit v britských vodách, zvýšil na 162.

Jak ale upozorňuje deník Independent, není jasné, zda bude ústupek stačit k tomu, aby Paříž upustila od deklarovaných výhrůžek. Macron pohrozil, že je jeho vláda připravena odepřít přístup britským lodím do francouzských přístavů a zvýšit cenu elektřiny, kterou dodává na ostrov Jersey.

Britové proti Francii kvůli rybolovu: Odvolejte výhrůžky, máte 48 hodin!

Zahraniční

Právě toto britské teritorium má udělování licencí rybářům v kompetenci.

Rozhodnutí jerseyské vlády přichází jen pár hodin poté, co se britská ministryně zahraničí nechala slyšet, že dává Francii 48 hodin na to, aby přestala s útočnou rétorikou, jinak ji čeká právní bitva.

Francie zadržela britskou rybářskou loď

Evropa

Udělení nových licencí – byť dočasných – je zatím nejviditelnějším výsledkem snahy zabránit rozpadu vztahů mezi Spojeným královstvím a Francií, které jsou od brexitového referenda čím dál horší.

„Co si já pamatuju, tak jsou teď vůbec v nejhorším stavu, co kdy byly,” řekl bývalý britský velvyslanec v Paříži Peter Ricketts. „Je vidět, že Francouzi prostě absolutně ztratili důvěru ve Spojené království jakožto v partnera,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám