Hlavní obsah

„Lék pro Kreml“. Dárci platí za vzkazy na ukrajinských střelách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Londýn pozdravuje“, „Od NATO s láskou“ či „Lék pro Putina“. Za umístění podobných personalizovaných vzkazů na ukrajinské střely či tanky jsou někteří dárci ochotni zaplatit až 3000 amerických dolarů (přes 73 tisíc korun). Neobvyklou službu nabízí web s názvem Sign My Rocket (Podepiš mou raketu – pozn. red.), informoval britský list The Daily Telegraph.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ten podotkl, že zákazníci za své peníze dostanou fotografii příslušné zbraně s vybraným vzkazem, případně i video zachycující odpálení střely.

K tomuto týdnu si lidé přes stránku objednali 1566 vzkazů na ukrajinských zbraních, za něž zaplatili okolo 200 tisíc dolarů (zhruba 4,9 milionu korun). Ceny se liší podle typu zbraně, nejlevněji tak vyjde vzkaz na jednotlivou střelu v ceně 150 dolarů (přes 3600 korun), nejdražší je pak umístění nápisu na tank.

Politico: Pomoc z evropských zemí Ukrajině slábne

Zahraniční

Více než 95 procent platících pochází z USA, prozradil britskému deníku Anton Sokolenko. Zakázky ale přicházejí i z evropských zemí, v galerii zmíněného webu tak lze nalézt například i vzkaz jisté dívky z Amsterdamu, která „s láskou“ přeje smrt ruským okupantům.

Velvyslanectví Ukrajiny v pondělí na Twitteru poděkovalo Čechům, kteří poslali napadené zemi k výročí sovětské okupace Československa celkem 24,2 milionu korun. Podle ambasády se zapojilo na 14 tisíc lidí, kteří posílali částky nejčastěji po 1968, ale také dokonce po 19 680 korunách.

K výročí sovětské okupace poslali Češi Ukrajině přes 24 milionů korun

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám