Hlavní obsah

K výročí sovětské okupace poslali Češi Ukrajině přes 24 milionů korun

Velvyslanectví Ukrajiny v pondělí na Twitteru poděkovalo Čechům, kteří poslali napadené zemi k výročí sovětské okupace Československa celkem 24,2 milionu korun. Uživatelé Dárek pro Putina a Petr Němec před výročím sovětské invaze vyzvali k zaslání symbolických 1968, případně 68 korun na účet okamžité pomoci pro obranu Ukrajiny. Podle ambasády se zapojilo na 14 tisíc lidí.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ukrajinští vojáci u Bachmutu na obrněném transportéru BTR

Článek

Podle velvyslanectví nejvíce lidí přispělo částkou 1968 korun, o něco méně pak 68, 196,8 či 19 680 korunami.

Za tyto peníze se nakoupí vojenský materiál na obranu Ukrajiny, uvedla ukrajinská ambasáda v pondělí na Twitteru.

„Češi a Slováci, kteří zažili zkušenost okupace v roce 1968, si dobře uvědomují tragédii ukrajinského lidu, který čelí ruské agresi,“ prohlásil k úspěšné dárcovské akci chargé d’affaires ukrajinské ambasády.

„S takovou podporou Ukrajina bezpochyby dokáže obhájit svoje právo na život ve svobodě a demokracii,“ dodal.

Minulou středu uživatel @SemSuchar na Twitteru vyzval: „Tak v noci z 20. na 21. všichni posíláme 1968 Kč na zbraně Ukrajincům, jo?“

„Fíha, prý účty na zbraně pro Ukrajince trhají rekordy! Úplně jiný pocit, když výročí okupace změníme z připomínek pocitů zrady, beznaděje a ponížení na naštvání, odplatu a pomoc někomu ve stejné situaci,“ komentoval situaci o dva dny později, kdy se do dárcovské akce zapojily tisíce lidí.

Inciativa Dárek pro Putina na nedělním koncertu Nevermore68 k výročí sovětské okupace na pražském Výstavišti také vybírala peníze na obranu Ukrajiny.

Dárci částky 1968 korun získali trička se „svatým Himarsem“ (odkaz na účinné salvové raketomety HIMARS, které USA věnovaly Ukrajině).

Dárek pro Putina organizuje sbírky na nákup zbraní a vojenského vybavení pro Ukrajinu. Přispět je možné na tomto odkazu: https://www.zbraneproukrajinu.cz/.

Lipavský: Česko bude v čele EU usilovat o větší pomoc Ukrajině

Stalo se

„Abyste si nemysleli, že dnes večer na osmašedesátý vzpomínáme sami. Dnes se na Ukrajině střílí i za nás. Za Čechy a Slováky. Tak přesnou mušku, kluci dělostřelecký!“ komentovali členové inciativy úspěšnou sbírku na Twitteru.

Češi patří v Evropě k největším dárcům finanční pomoci Ukrajině. Podle dat projektu Ukraine Support Tracker jsou Češi v přepočtu na HDP ve srovnání s čtyřicítkou zemí v Evropě sedmí.

Po započítání nákladů na zvládání uprchlické vlny pak dokonce čtvrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám