Hlavní obsah

Legionářská nemoc sužuje Francii: nově 1 mrtvý a 3 nakažení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LILLE

Čtyři nové případy legionářské nemoci, z toho jeden smrtelný, ohlásily v neděli úřady v severní Francii. Jako poslední z nakažených zemřela sedmasedmdesátiletá žena, u níž se příznaky nemoci projevily 1. ledna. Další pacienti pobývají v izolaci v nemocnicích: dva lidé jsou starší sedmdesáti let, nejmladšímu je sedmačtyřicet let.

Článek

Státní zdravotnické služby a experti nadále hledají možný zdroj nákazy v petrochemické továrně Noroxo v Harnes, která zůstává jediným pravděpodobným zdrojem infekce.

V souvislosti s podnikem, uzavřeným preventivně 4. ledna, prokázali hygienici 14 případů.

Továrna Noroxo zaměstnává 160 lidí a je řazena do kategorie nejnebezpečnějších. V roce 1988 ji získala americká skupina ExxonMobil. Ta v ní vyrábí alkoholy a kyseliny Oxo používané ve stavebnictví, automobilovém průmyslu a k výrobě pracích a čisticích prostředků.

Legionářská nemoc

Začíná jako chřipka, později se projevuje podobně jako zápal plic.

Není-li dobře léčena antibiotiky, zemře na ní deset až patnáct procent pacientů. 

Z člověka na člověka není přenosná. Je způsobena infekcí bakterií typu Legionella. Rájem pro její výskyt jsou např. sanitární zařízení produkující vodní tříšť a mlhovinu (sprchy, sauny atd).

Rozmnožování bakterií podporují: teploty vody mezi 25 až 45 °C, přítomnost organických příměsí a sedimentů, stagnace vody.

Epidemie postihla v severní Francii už 68 lidí, osm z nich dosud zemřelo a 19 je hospitalizováno. Mezi pacienty převládají senioři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám