Hlavní obsah

Laschet, Söder a převoznické veslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armina Lascheta (60) a Markuse Södera (54) spojuje přinejmenším trojnásobná shoda. Oba šéfují hodně vlivným stranám – první křesťanským demokratům (CDU) a druhý jejich bavorské odnoži CSU.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Bavorský premiér Markus Söder při videorozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

Jako ministerští předsedové řídí významné spolkové země – Laschet nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko, Söder nejbohatší Bavorsko. A především: oba zkříží meče o to, koho z nich dvoustrana vyšle do souboje o kancléřské křeslo ve volbách do Spolkového sněmu vypsaných na 26. září.

Jinak snad ani nemohou být odlišnější. Když Söder loni v červenci přijal na domácí půdě Angelu Merkelovou (66), ukázal jí skvostný Herrenchiem­see, jeden z nejokázalejších zámků krále Ludvíka II., jemuž se přezdívá bavorské Versailles. O několik týdnů později vzal Laschet kancléřku do živořícího Porúří, které má po dešti peněz konečně znovu prosperovat.

Už v polovině ledna, kdy hlasy delegátů virtuálního sjezdu vynesly Lascheta do čela CDU, si týdeník Focus zahrál na Sibylu. Laschetovi by podle jeho předpovědi pomohlo, kdyby pandemie pozvolna odeznívala a obliba dvojbloku se držela na stabilních hodnotách. Naopak čím víc se krize prohloubí a sondy veřejného mínění budou nepříznivější, tím víc se CDU/CSU bude poohlížet po silném „pistolníkovi“ z Mnichova, aby ji navedl na zdárnou trasu. „Je to spací vagon proti horské dráze,“ shrnul Focus.

Pandemie rozhoduje

Od ledna se však mnohé pronikavě změnilo. Tehdy se CDU pyšnila pozicí s odstupem nejsilnějšího politického uskupení. Lascheta mnozí považovali za nezpochybnitelného uchazeče o kancléřské křeslo číslo jedna, něco jako designovaného nástupce Merkelové.

„Teď svírá otěže strany, jejíž obliba se sune ke stále nižším číslům, kandidáta na kancléře zatím ještě neurčila a se strachem vyhlíží předvolební kampaň,“ vylíčila televize SAT 1.

Foto: Reuters

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet

Kde hledat kořeny? Spolková republika s CDU/CSU u kormidla selhává v boji s pandemií – byrokracie, strnulost a falešný perfekcionalismus podlamují boj proti viru. Plných 88 procent dotazovaných je nespokojeno s tím, jak klopýtá očkování. Stát, jehož manželský pár vědců vyčaroval preparát BioNTech/Pfizer, ve statistikách vakcinace předstihlo dokonce i Maroko. Třikrát slíbil Jens Spahn (40), ministr zdravotnictví za CDU, rychlotesty pro všechny a po­každé „skutek utek“. Zájemci si je mezitím mohou koupit v supermarketu Aldi.

Koronavirový bonus, který si CDU/CSU i kancléřka vydobyly loňským příkladným zvládnutím první vlny, se rozplynul. A do toho přišla série skandálů několika poslanců CDU i CSU, kteří se napakovali na kšeftech s ochrannými pomůckami.

Jako u Grimmů?

Šest měsíců před parlamentními volbami, po nichž Merkelová odstoupí z čela kabinetu, najednou CDU – po více než patnácti letech u moci – čelí reál­né vidině, že se z vlády odporoučí spolu se svou kancléřkou.

Během sedmi týdnů mezi Velikonocemi a Letnicemi se přátelsky umírněný Laschet a protřelý Söder musí dohodnout. Dokonce i frustrovaní poslanci CDU připouštějí, že delší slámku si vytáhne muž od Rýna.

Němci vyřadili Česko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru

Koronavirus

„Někteří se potichu ptají, proč by Söder měl chtít vyměnit pohodlné mnichovské bidýlko za stres spojený s vedením demoralizované strany do voleb s nejistou koncovkou,“ vysvětluje britský týdeník The Economist.

Bylo by to jako z pohádky bratrů Grimmů. Převozník se v ní zbaví svého údělu tím, že vrazí veslo do rukou někomu jinému. Laschet však možná bude muset pendlovat mezi břehy.

Pokud se ovšem nenaplní hodně ztřeštěná možnost, o níž si štěbetají vrabci na berlínských střechách a která plně souzní se zkazkou Grimmových. „Oba předsedové by také mohli říct, že společně navrhují Angelu Merkelovou. Nevěřím tomu, ale vím, že mnozí na tuto variantu sázejí,“ přiblížil ji publicista Helmut Markwort (84).

Reklama

Výběr článků

Načítám