Hlavní obsah

Karta se obrací. Vakcíny je na Slovensku dost, ale docházejí zájemci

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zájemci o očkování se na Slovensku registrují do tzv. čekárny a vakcíny dostávají postupně podle věku. V čekárně je momentálně jen 270 tisíc zájemců a reálně hrozí, že koncem měsíce nebude koho očkovat.

Foto: Alessia Cocca, Reuters

Lahvička s dávkami vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

V průběhu května totiž dorazí na Slovensko značné množství vakcín a na každého registrovaného zájemce se pravděpodobně dostane. V pětimilionové zemi se však jen pozvolna rozjíždí očkovací kampaň, která by přesvědčila nerozhodné.

Kampaň se postupně rozbíhá na internetu, v televizích a na rozhlasových stanicích. „Senioři dostanou v květnu společně s důchodem také leták,“ potvrdila mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Dosud dostalo vakcínu 21 procent Slováků a za současné situace může zájem o vakcinaci skočit na čísle 38 až 48 procent. Odborníci upozorňují, že na dosažení kolektivní imunity je to málo. Ke jejímu dosažení by bylo potřebné očkovat minimálně 60 procent populace. V čekárně je momentálně 65 tisíc lidí ve věku 18 až 30 let, ale například jen 128 lidí ve věku nad 85 let.

Pražské nemocnice ruší nebo omezují vakcinaci

Koronavirus

V rámci pilotního projektu by měli v zemi začít podávat vakcíny také praktičtí lékaři, ale zatím se očkuje hlavně v nemocnicích, poliklinikách a velkokapacitních očkovacích centrech. „Hlavně starší pacienti mají větší důvěru ve svého praktického lékaře,“ upozornila obvodní lékařka z bratislavské čtvrti Dúbravka.

Ve věkové kategorii nad 60 let dostalo zatím první nebo druhou dávku 55 procent lidí. Podle odborníků by toto číslo mělo dosahovat až 80 procent, protože se jedná o nejohroženější věkovou skupinu.

Podle průzkumu veřejného mínění největší důvěru u Slováků požívá vakcína Pfizer. „Dostal jsme termín na očkování vakcínou AstraZeneca, ale tu jsem odmítl. Za měsíc mi bude šedesát, to už budu mít nárok na Pfizer. Počkám si,“ řekl Právu Tibor ze středoslovenského města Tisovec.

Lenka z Rimavské Soboty neváhala cestovat 70 kilometrů do města Revúca, kde dostala termín okamžitě po registraci. „Mám vysoký tlak a zdravotní pojišťovna to vyhodnotila tak, že i ve svém věku mám dostat vakcínu od Pfizer,“ říká pětatřicetiletá žena.

Vakcínu od Pfizeru v Kanadě schválili i pro děti starší 12 let

Amerika

Tomáš z Bratislavy zaregistroval své rodiče na očkování ve městě Malacky. „Využil jsem nové nařízení, že vakcínu dostane i doprovod generace nad 70 let a bez problémů jsem byl očkovaný. Všichni jsme dostali Pfizer,“ pochvaloval si.

Ján z Bratislavy má nadváhu a zdravotní pojišťovna ho při očkování upřednostnila. „Vakcínu AstraZeneca jsem dostal ve velkokapacitním středisku vytvořeném na fotbalovém stadionu Slovanu,“ potvrdil.

Na Slovensku zaznamenali ve středu 343 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 34 úmrtí. V nemocnicích je 1 067 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 114 na JIP a 163 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 384 660 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 11 920 lidí. První dávkou bylo očkováno 1 164 981 a druhou 549 768 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám