Hlavní obsah

Kanáry a běženci: plus 550 procent

DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu tohoto kalendářního roku se podařilo zachránit přibližně čtyři tisíce afrických migrantů, kteří se snažili dostat k břehům Kanárských ostrovů, jež patří Španělsku.

Foto: Reuters

Migranti na Kanárských ostrovech

Článek

Podle Mezinárodní organizace pro migraci však při pokusu o zdolání nebezpečných vod Atlantiku zahynulo nejméně 250 lidí, tedy víc než za celý loňský rok v západní části Středozemního moře.

Migrace na Kanárské ostrovy se zvýšila po loňském kroku Evropské unie. Brusel tehdy finančně podpořil Maroko, aby tak zabránil přílivu uprchlíků na jihu Španělska, kteří do této oblasti pronikali právě přes Středozemní moře.

„To zvládneme“ – Německo pět let poté

Evropa

Zatímco počet migrantů na španělské pevnině se od té doby snížil o polovinu, na Kanárských ostrovech stoupl o 550 procent, přičemž jen v srpnu zaznamenaly přes 850 migrantů.

Británie pod tlakem

Trasa ze západní Afriky na Kanárské ostrovy se považuje za notoricky známou a nebezpečnou cestu. Navzdory tomu mnoho obyvatel neváhá vydat se na takovou pouť s vyhlídkou na lepší život po dosažení cíle, avšak častokrát následky bývají velmi tragické.

Kanárské ostrovy si neví rady s náporem migrantů

Evropa

V srpnu dorazilo do Spojeného království na malých lodích přes 1450 migrantů, což je dosud nejvyšší počet během jediného měsíce. Informovala o tom v úterý televize Sky News s odvoláním na analýzu tiskové agentury PA.

Úřady zaznamenaly denní rekord, když se 6. srpna dostalo na britské pobřeží 235 migrantů. V srpnu se dostalo do Británie takřka tolik migrantů jako v červnu a červenci dohromady.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová před dvěma týdny oznámila, že zvažuje,

že uzavře Lamanšský průliv migrantům. Resort obrany potvrdil, že armádní bezpilotní letadlo W nasazované v Afghánistánu bude monitorovat plavidla s migranty v průlivu La Manche.

Při požáru lodi u Itálie zemřeli tři migranti. Někteří se zachraňovali skokem do vody

Evropa

Ministerstvo vnitra v Londýně připisuje vinu za rostoucí počet migrantů a obtížnost návratu žadatelů o azyl francouzským úřadům a „aktivistickým právníkům“.

Charitativní organizace však vyzývají vládu, aby zajistila bezpečné a legální cesty pro migranty, aby se zabránilo nebezpečným plavbám přes Lamanšský průliv.

Žena s covidem-19 porodila ve vrtulníku

Migrantka, u níž se potvrdila nákaza koronavirem, porodila ve vrtulníku při přepravě do nemocnice z přelidněného záchytného centra na italském ostrově Lampedusa, sdělila BBC.

Žena, jež porodila ve vrtulníku, měla pozitivní test na koronavirus, když začala rodit. Místní činitelé uvedli, že se ženu rozhodli přepravit do nemocnice v sicilském Palermu, aby mohla porodit bezpečně. Nakonec však dítě přišlo na svět v polovině asi hodinového letu. Nyní je matka spolu s novorozenětem v Palermu.

Šéf sicilské regionální správy Sebastiano Musumeci viní vládu v Římě, že Sicílii neposkytuje dostatečnou pomoc, pokud jde o nové migranty z Afriky. Pohrozil žalobou i generální stávkou.

Situace na Lampeduse je kvůli migrantům neudržitelná. Starosta hrozí generální stávkou

Evropa
Letos do Itálie dorazilo 19 400 lidí
Letos se na italských březích vylodilo 19 400 migrantů.
Za stejné období loni jich bylo asi 5200.
Podle údajů OSN připlulo letos do Evropy po moři o něco více než 40 tisíc lidí.
443 běženců, kteří se snažili ze severu Afriky překonat Středozemní moře, zemřelo nebo se pohřešuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám