Hlavní obsah

Kanárské ostrovy si neví rady s náporem migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Vláda Kanárských ostrovů se tento týden připojila k naléhavé žádosti Andalusie a Murcie na jihu Španělska, aby jim centrální vláda více pomohla se zvládáním přílivu migrantů z Afriky. Informoval o tom v pátek deník El Mundo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva dny strávilo 71 migrantů čekajících na umístění do karantény v přístavu na Kanárských ostrovech Video: Reuters

 
Článek

Na Kanárských ostrovech jsou podle deníku El Mundo na připlouvání migrantů z Afriky na vratkých člunech poměrně zvyklí, letos ale zažívají větší nápor běženců než obvykle. Zatímco celkově příliv migrantů do Španělska letos klesl o třetinu, na Kanárské ostrovy připlulo už asi pětkrát více běženců než za stejné období loni. Od ledna dorazilo na Kanárské ostrovy na 3270 běženců, loni jich za stejné období bylo 590.

Zatím situace není tak vážná, jako byla v roce 2006, kdy na Kanárské ostrovy ze západního břehu dorazilo za rok 31 678 migrantů. Podle deníku El Mundo se ale počty mohou výrazně zvýšit v polovině září, kdy budou v tamních vodách Atlantiku optimální námořní podmínky.

Nebezpečná cesta

Ne všichni však doplují. Tento týden se potopila loď se čtyřmi desítkami běženců. Zachránil se jeden, uvedla ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a mauritánské bezpečnostní zdroje.

Malta vrací migranty přímo do Libye

Zahraniční

„Myslím, že jsou všichni mrtví. Já přežil jako jediný," řekl na nemocničním lůžku muž, který se z potopené lodi zachránil a podle svých slov pochází z Guineje. Na přeživšího narazily náhodně mauritánské bezpečnostní síly hlídkující v mezinárodních vodách.

Kanárské ostrovy leží asi sto kilometrů od marockého pobřeží a běženci je vnímají jako jednu z hlavních cest, jak se dostat z Afriky do některé ze zemí Evropské unie.

Nevyhovující podmínky

Spor panuje i o to, kdo je zodpovědný za karanténu běženců. Tento týden místní média informovala o případu 71 afrických migrantů, kteří museli na Kanárských ostrovech strávit karanténu na nákladní lodi, kde neměli sprchy ani matrace a museli spát na zemi.

Italský ostrůvek Lampedusa zahltili migranti

Evropa

Místní policie musela také tento týden na Kanárských ostrovech řešit protest asi stovky obyvatel obce San Bartolomé de Tirajana, kteří pomocí kontejnerů i vlastními těly blokovali přístup k budově bývalé školy. Chtěli tak zabránit příjezdu autobusu se sedmi desítkami běženců, kteří tam byli posléze umístěni do karantény. Místní se obávali nákazy koronavirem, ač podle deníku El Mundo měli všichni migranti testy negativní.

Reklama

Výběr článků

Načítám