Hlavní obsah

Kaddáfí apeluje na Severní Koreu a Irán kvůli jaderným zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS/WASHINGTON

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vyzval v pondělí večer v televizi CNN, aby Severní Korea, Írán a Sýrie následovaly příklad jeho země, která v pátek ohlásila, že je ochotna se vzdát vývoje zbraní hromadného ničení.

Foto: České centrum

Jiří Menzel

Článek

Všechny tři země jsou podezřelé z vlastnictví jaderných zbraní či z jejich vývoje. V nevyslovené narážce na Irák uvedl Kaddáfí, že by si měly vzít z Libye příklad: "Věřím, že oni mohou následovat kroky Libye či si z ní vzít příklad, aby se ochránili před tragédií, které by jinak postihla jejich národ."

V televizním vystoupení se libyjský vůdce už nezmínil o žádné jiné muslimské zemi, řekl však, že takové otevření by vyvinulo tlak na Izrael, aby přiznal vlastnictví jaderných zbraní. "Utáhlo by to smyčku kolem Izraele, takže by odhalil své programy a své zbraně hromadného ničení," prohlásil libyjský vůdce. "Jestli chcete bezpečí pro Židy, tak oni musejí žít v míru v jednom státě s Palestinci."

USA uvažují o zrušení sankcí

Spojené státy v pondělí oznámily, že jsou ochotny uvažovat o zrušení sankcí proti Libyi. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher nicméně zdůraznil, že jednotlivé sankce musejí být přezkoumány se zřetelem k důvodům, kvůli nimž byly vyhlášeny? "Politika Libye se mění, její chování se mění, její kontext se mění, budeme to zkoumat. V jistém momentu budeme schopni provést určité změny." Připomněl, že zákaz pro americké občany cestovat do Libye byl motivován bezpečnostními aspekty, jejichž zlepšování je třeba teprve prověřit. Tento argument se podle Bouchera vztahuje i na sankce vyhlášené kvůli podpoře, kterou Libye podle americké strany poskytuje mezinárodnímu terorismu.

První kontroly příští týden

Libye nejen oznámila, že nebude vyvíjet jaderné zbraně, ale následně přistoupila i na podpis dodatečného protokolu ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT), který umožňuje zevrubné inspekce všech jeho jaderných zařízení.

Očekává se první kontrola by mohla proběhnout už začátkem příštího týdne- Tým inspektorů by měl vést šéf MAAE Muhammad Baradej. Libye o víkendu informovala Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že v minulosti dovezla jaderný materiál i technické vybavení. Šlo údajně o centrifugy potřebné k výrobě štěpného materiálu, zatím prý však v příslušném pilotním projektu žádný obohacený uran ještě nevyrobila.

Reklama

Výběr článků

Načítám